ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Рашков: Докладът на Държавния департамент и Списъкът “Магнитски” са в сериозно противоречие (част I)

Няма как да приемеш, че един гражданин е участвал в корупционна схема,  да го обвиниш по глобалния закон „Магнитски“ и после да кажеш, че българските служби за обществен ред са го задържали незаконно. Българската прокуратура прилага закона съобразно личността

От филми, сериали и мултимедийни спектакли най-сетне научихме, че „В България, за съжаление, на никой не му прави впечатление. За нас не е новина, че живеем в такава държава, че мафията се разраства, атакува държавните институции и хората живеят все по-зле по тази причина“. Откритието е на главния ни прокурор. Всеки си гледа неговия сериал. А някои ги и произвеждат.  В резултат на зрителското отегчение от жанра, 60% от българския народ не желаят и да погледнат към изборните урни. Какво да се прави, не всички са ценители на ориенталското изкуство.

Гост на „БАНКЕРЪ“ е бившият министър на вътрешните работи и водач на листа на коалиция ПП-ДБ в 14 МИР – Перник.

Г-н Рашков, вашата политическа сила се позовава на серия от списъци на глобален закон „Магнитски“, опонентите ви отговарят с невлязъл в сила меморандум. Вие обвинявате главния прокурор, че държи чадър над главата на бивш български премиер, той отговаря, че е открил как мафията се разраства. Вие говорите за чували с десетки милиони по магистралите, в отговор се отнема думата на основен заподозрян. Има изтърбушена банка с изчезнали милиарди и хазартна афера за 600 млн., а обвинените лица са изолирани зад границя със запушена уста. Не ви ли се струва, че у нас аргументите са в полза на този, който вика или мълчи най-силно?

– У нас се е формирала прослойка, която включва елементи от бившата изпълнителна власт на ГЕРБ, с премиер Борисов и части от съдебната власт, в лицето на българската прокуратура. Помежду си те си говорят не само приятелски, а като подчинен с началник, което стана публично достояние. Това говори достатъчно много на всеки български гражданин за взаимното противопоставяне на отделните власти и взаимният контрол между тях. Затова очевадни за обществото факти за престъпления, извършени от бившите управляващи не получават адекватна реакция от страна на прокуратурата.

Вижте първа част от видеото на интервюто с Бойко Рашков:

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ относно правата на човека в света, в частта за България се акцентира върху безнаказаната корупция във властта, зависимостите в медийната среда, проблемите с независимостта на съдебната система у нас. Контролираните медии обаче внушиха, че този доклад е написан специално за неправомерния арест на Борисов и дясната му ръка Горанов. Намирате ли противоречие между изнесеното от Държавния департамент и МФ на САЩ, което изготвя списъците  „Магнитски“?

– Това е повече от очевидно. Темата за правата на човека не може да се обясни само със задържането на един или друг. Проблематиката е много по-сложна и всеобхватна. В доклада има и отделен абзац относно проблема с корупцията у нас – явление, което поставя България по този показател сред последните в Европа. А корупцията засяга правата и интересите на множество граждани.  Между двете точки – за правата на човека и за корупцията – текстът не прави никаква корелация. Действително има противоречие между този доклад и последния списък „Магнитски“, в който фигурира финансовият министър от правителството на Борисов – Владислав Горанов. Няма как да приемеш, че един гражданин е участвал в корупционна схема, да го обвиниш по глобалния закон „Магнитски“ и после да кажеш, че българските служби за обществен ред са го задържали незаконно. И изниква въпросът: след като американската страна е приела за достоверна информацията за участие на Горанов в корупционни схеми, защо в доклада обявява неговия арест за незаконен? През миналата година МВР събра информация в размер на 470 страници във връзка с дейността на Борисов като премиер, на Горанов – като негов финансов министър и на Арнаудова – като техен ПР, както и за връзките им с Васил Божков. Събран бе изключително голям обем материали и данни за престъпна схема, в която те са участвали. По сведения на Божков, той им е осигурявал десетки милиони, за да може ГЕРБ да съдейства за удобно за него законодателство и той да плаща данъци и такси по по-ниски тарифи. В тези 470 страници има богат фактически материал. В задачата се пита: някой опозна ли този фактически материал? Да, съдът прие и трите задържания за незаконосъобразни и ние не оспорваме това решение, но фактите говорят, че е извършено престъпление с висока степен на обществена опасност. И насоката на разследване не е реализирана. На практика имаме опит за започване на разследване, което е стартирано със задържането на трите лица. След което обаче дейността по разкриване на всички обстоятелства и предаването на материалите в съда не е реализирана. А когато институцията “Прокуратура” е възпрепятствала да се упражнят конституционни права, чии права са защитени и чии са увредени? Защитени ли са правата на българските граждани, които очакват справедливост и искат заподозрените поне да бъдат разследвани? Дълбокото ми убеждение е, че задържането на трите лица от службите на МВР съответства на материалите по делото. По тях може да се направи обосновано предположение, че те са участвали в престъпна дейност, при това – мащабна престъпна дейност. Но прокуратурата попречи на правната възможност да бъде проведено разследване.

В същото време в доклада се говори за безнаказана корупция във властта.

– Това е предходната точка в същия този доклад, което мен ме изумява. Задържането на едно лице трябва да се основава на фактологичен материал и да бъде аргументирано с конкретен законов текст. В случая, критикуван от американските власти, и двете предпоставки са налице. Няма знак за равенство между понятията „Незаконно задържано лице“ и „Невиновно лице“, което е било задържано.

Докъде се простират компетенциите на МВР да разследва престъпления – малки ли са или са достатъчни, за да е невъзможно прокуратурата да не придвижи разследването?

– Бедата е в това, че органите на МВР събират информация или започват разследване, но от прокуратурата започват неизвестните. Очевидно е, че прокуратурата не се представя пред българското общество като независим орган, тя прилага закона, съобразно личността. Ако личността е от ръководните среди на ГЕРБ, материалите не се придвижват. Ако е от друга политическа партия, се придвижват светкавично. Полицията може да свърши огромна по обем работа, да събере убедителен доказателствен материал, но да срещне преградата на прокуратурата.

Как могат да бъдат оборени факти?

– Прокуратурата дори не ги оборва. Тя просто не се произнася по тях. Влиза в употреба циничният израз „Делото се вдига на трупчета“. Прокуратурата трябва да бъде променена така, че да я ползва обществото, а не политическа партия ГЕРБ, например.

Определен кръг медии разпространиха съобщение, че лауреатът на българската награда „Фалконе“ щял да ходи до Брюксел, за да алармира за „неправомерен политически натиск и заговор срещу държавата“. Употребявам условно наклонение, защото евродепутатът Радан Кънев поясни, че засега в ЕС информация за такова събитие няма. Все пак с какъв юридически багаж според вас главният прокурор може да пристигне в Европейския парламент и чувствате ли се замесен в политическия натиск върху правосъдната система?

– Разбрах, че г-н Гешев е пътувал до Брюксел, но нямам данни, че е пътувал с такава задача. Както преди няколко месеца не се разбра дали е закусил, или не е закусил в Щатите. Г-н Гешев е склонен да се самопоставя в позицията на оплакващ се пред европейски и световни институции. Разследването по далаверите на магистрала „Хемус“ за десетки милиони е приключено още през декември миналата година – с 9-има обвиняеми, но не е ясно прокуратурата на трупчета ли го е вдигнала, или изчаква да минат изборите, за да не бъде злепоставена ПП ГЕРБ.

Първият обвинен беше един футболен съдия, който настояваше да свидетелства при определени условия, но това му беше отказано от прокуратурата. С какви доводи му беше отнета думата?

– Думата му беше отнета от прокуратурата. Пред служителите на МВР той постави въпрос с лесен отговор – дали може да направи пълни самопризнания, но да не бъде задържан под стража, за да се грижи за семейството си като заподозрян. Просто да се смени мярката за неотклонение. Прокуратурата вдигна голям вой по въпроса и заяви, че е притискана да върши нещо незаконно. Аз и други мои колеги с голям опит не виждаме нищо незаконно в това. По случая Гешев си мълчи, но иначе ходи в Брюксел. В казуса с АМ „Хемус“ най-вероятно участие са взели министри и зам.-министри от ГЕРБ. Затова разследване започна Националната следствена служба, която е компетентна. Но няма никаква информация дали това разследване се движи, или е приключило. И, ако е приключило, как. Когато обаче със специални разузнавателни средства подслушат и запишет разговор между президента на републиката и командващият на ВВС, по странни мотиви и причини Гешев разпорежда тази информация да бъде публикувана в медиите.

(Край на първа част)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст