КТ “Подкрепа”: Държавният сайт няма да смъкне цените, няма да се пребори с картелите

Създаването на държавния сайт за проследяване и сравнение на цените на храните няма да смъкне цените, защото няма да се пребори с картелите на търговските вериги. Това коментираха във Велико Търново от Конфедерацията на труда “Подкрепа”. От синдиката се обявиха за диференциран подход при увеличението на заплатите в бюджетната сфера. 

Потребителите сами си правят наблюдението, но е добре, че има система да проследяване цените на храните, но това не е достатъчно, коментира икономическият анализатор на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова. “И това очевидно няма как да пребори картелите”, заяви тя.

Системата е неработеща, заради големия пазарен дял на търговските вериги, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов. “Защото може да си имаме какъвто си искам сайт, но тези вериги ще си правят това, което си искат, каквото и да бъде публикувано на този сайт и каквото и да пише там”, отбеляза той.

Не може да се приложи общо 10 % увеличение на заплатите в бюджетната сфера, защото има бюджетни системи, които са по-засегнати от други, коментира още Димитър Манолов и даде за пример общинските администрации и Комисията за защита на потребителите. Според него трябва са се приложи диференциран подход и по това работи синдикатът с Министерството на финансите.

Ваня Григорова съобщи, че вече са събрани нужните подписи в Комисията за защита на потребителите за започване на безсрочни стачни действия. Там служителите настояват за поне 50 % увеличение на заплатите.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст