ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната икономика може да се изправи пред “загубено десетилетие”

Дългосрочните темпове на растеж на световната икономика ще намалеят до 2030 г. до най-ниските нива от 30 години и може да я чака „изгубеното десетилетие“. Такива предупреждения се съдържат в доклад на Световната банка, публикуван в понеделник.

Както подчертават авторите му, „почти всички икономически сили, които осигуриха прогрес и просперитет през последните три десетилетия, се изчерпват“. “В резултат на това между 2022 г. и 2030 г. се очаква средният потенциален растеж на глобалния БВП да спадне с около една трета от темпа, който преобладаваше през първото десетилетие на този век, до 2,2 процента годишно.

За развиващите се икономики този спад ще бъде рязък – от 6 на сто годишно между 2000 и 2010 г. до 4 процента годишно през останалите години от това десетилетие. „Този спад би бил много по-сериозен в случай на глобална финансова криза или рецесия”, пишат експертите на международната финансова организация.

Главният икономист на Световната банка Индермит Гил подчертава, че “световната икономика може да я чака загубено десетилетие”.

В същото време от международната организация смята, че темпът на растеж на световния БВП може да бъде увеличен с 0.7 процентни пункта до средногодишно ниво от 2.9 процента. За да направят това, страните трябва да разработят “политики, ориентирани към устойчив растеж”, отбелязва Световната банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст