ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шарл Мишел очаква влизане на Румъния в Шенген през 2023 г.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Румъния отговаря на всички критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Това каза той на съвместна пресконференция в Букурещ с румънския президент Клаус Йоханис.

Според Шарл Мишел Румъния може да стане член на Шенген още през 2023 г. и Европейският съвет възнамерява да работи усилено за постигането на тази цел. „Европейският съюз ще бъде по-сигурен с Румъния и България в Шенгенското пространство. Също така е абсолютно ясно, че Румъния отговаря на критериите. Това означава, че е дошло времето да вземем политическо решение възможно най-скоро“, е отбелязал председателят на Европейския съвет.

По-рано австрийският президент Александър Ван дер Белен на среща с посланика на Европейския съюз Мартин Зелмайр заяви, че Румъния и България са готови да се присъединят към Шенгенското споразумение. Според него двете страни отговарят на критериите за членство в Шенгенското пространство.

В края на февруари беше съобщено, че румънският евродепутат, лидер на партията Народно движение Еуген Томак е завел дело срещу Съвета на ЕС в Съда на ЕС във връзка с това, че на 8 декември 2022 г. , според него на Румъния несправедливо е отказано присъединяване към Шенгенското пространство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст