ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Япония ще участва в проекти на Сахалин заради енергийната си сигурност

Япония възнамерява да продължи да участва в петролни и газови проекти на остров Сахалин, тъй като те са важни от гледна точка на осигуряването на нейната енергийна сигурност. Това съобщи в понеделник японският премиер Фумио Кишида, говорейки в парламента.

“Що се отнася до процеса на излизане от зависимостта от Русия в енергийния сектор, през втората половина на миналата година намалихме вноса на петрол от Русия с 90 процента, а на въглищата – с 60 процента. В същото време търсенето на втечнен природен газ се очаква да расте в бъдеще, а проектите в Сахалин са важни от гледна точка на енергийната сигурност на Япония, така че възнамеряваме да запазим дяловете си в тях”, е казал японският премиер.

Припомняме, че Русия реши да прехвърли проектите “Сахалин-1” и “Сахалин-2” под руска юрисдикция. Чуждестранните участници бяха помолени да предоставят на Москва известия за съгласие да придобият дялове в новите действащи компании в рамките на един месец в съответствие с предишната им схема за разпределение. Японските компании решиха да запазят участието си и в двата проекта, а Москва одобри запазването на акциите.

Проектът “Сахалин-2” представлява почти 9 процента от потреблението на втечнен природен газ в Япония. Този обем почти изцяло се използва за производство на електроенергия, осигурявайки 3 процента от производството й в страната. Правителството на Япония многократно е заявявало, че е изключително заинтересовано от доставките на LNG и петрол от “Сахалин-2”. Със съгласието на САЩ и Европейския съюз те временно се отстраняват от действието на решенията, свързани с тавана на цените на вноса на петрол от Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст