ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От финансовата компания Latitude откраднаха данни на 14 млн. клиенти

Австралийската финансова компания Latitude призна, че щетите от кибератаката от 16 март са били по-значителни, отколкото се съобщаваше по-рано. Стана ясно, злоумишлениците са успели да получат достъп до личните данни на 14 милиона клиенти.

В изявление, публикувано от австралийския борсов регулатор ASX, се казва, че от Latitude „са откраднали личните данни на 14 милиона души“, въпреки че компанията по-рано каза, че хакерите са успели да получат достъп до личната информация само на 330 000 от нейните клиенти. „Според актуализирани доклади са били откраднати най-малко 7.9 милиона записа с броя на шофьорските книжки на клиенти, които са ги предоставили през последните десет години, както и данни на 6.1 милиона души, които са били клиенти на компанията и нейните партньори от 2005 г.“, се отбелязва в изявлението.

Известно е, че откраднатата информация включва пълните имена, дати на раждане, адреси и телефонни номера на клиенти на Latitude, както и номерата на паспортите на 53 000 души и подробности за финансовите транзакции на най-малко 100 граждани.

Главният изпълнителен директор на компанията – Ахмед Фахур, отбеляза, че Latitude Financial поднася „безусловно извинение и изключително съжалява за инцидента“. „Ще положим всички усилия да си сътрудничим възможно най-тясно с всички жертви и да се опитаме да сведем до минимум рисковете им. Освен това ще проведем подробно разследване на причините и обстоятелствата на инцидента“, е казал той, като отбелязва, че компанията ще възстановява всички загуби на клиенти, които са принудени да подменят документи.

Кибератаки срещу австралийски компании

Страната е загубила най-малко 33 милиарда австралийски долара (22.2 милиарда долара) от кибератаки през 2022 г., според Австралийския национален център за киберсигурност.

Миналата есен няколко предприятия и различни ведомства в Австралия бяха подложени на мащабни кибератаки, в резултат на които бяха откраднати личните данни на няколко милиона души. Optus, една от най-големите телекомуникационни компании в Австралия, както и водещият здравен застраховател в страната Medibank и Australian Clinical Labs, мрежа от медицински лаборатории, съобщиха за хакване на системи за сигурност, като личните данни съответно на 9.4 милиона и 9.7 милиона души бяха откраднати от тези компании.

През март 2023 г. за кражба на лични данни на клиенти и служители съобщиха и от британско-австралийският концерн Rio Tinto, от който хакери откраднаха личната информация на 1.5 милиона души. Такава новина дойде и от един от най-големите доставчици на електроника в Австралия The Good Guys. В резултат на хакване на базите данни на търговеца на дребно, нападателите са получили достъп до 1.2 милиона записа за участниците в програмата за лоялност на магазина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст