ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговците се насочват към златото

Търговците залагат на по-нататъшно поскъпване на златото след като през седмицата то успя да докосне най-високата си котировка за последните 12 месеца. Основанията на инвеститорите са очакванията, че Федералният резерв е приключил цикъла на увеличения на лихвените проценти и че те търсят спасителни убежища по време на сътресенията в банковия сектор.

Цените за незабавна доставка на скъпоценния метал достигнаха 2000 щ. долара за тройунция за първи път след първите часове на руското нахлуване в Украйна. И след като тестваха няколко пъти това равнище през седмицата, се върнаха обратно и приключиха търговията си на 24 март с котировка от 1978.21 щ. долара за тройунция. Сделките в опционни контракти, свързани с жълтия метал, обаче предполагат, че множество пазарни играчи очакват по-устойчив възход през идните седмици.

Традиционно, инвеститорите във финансови производни правят залози за златните цени чрез фючърсни и опционни контракти и търгувани на борсата фондове. Експерти от бранша твърдят, че през последните седмици се наблюдава скок на търговската активност и в трите посочени канала. Основният катализатор е стресът в системата на регионалните банки на Съединените щати, като до голяма степен тези сделки са били еднопосочни покупки.

Март се очертава като първият месец от последните десет на нетни входящи капиталови потоци в търгуваните на борсата златни фондове, а обемът от залагащи на поскъпване опции, свързани с тях, е достигнал рекордни равнища.

Тези контракти (call options) дават право на инвеститорите да купуват активи на фиксирана цена на определена по-късна дата. Съотношението на златните call към put опции (бел. ред. – които дават право, но не задължават купувача да продава определено количество от метала на предварително договорена цена на специфична по-късна дата) също е достигнало екстремни равнища. Доколкото тези put контракти се използват за залози срещу съответния актив или за застраховане срещу риск от низходящо движение, високата стойност на коефициента предполага консенсус сред търговците, че цените ще вървят нагоре. Подобен ръст на интереса се наблюдава и към златните фючърси и опции, търгувани на чикагската метална борса CME.

Започналата преди две седмици с колапса на банката на Силициевата долина SVB и на по-малката “Сигнъчър бенк” банкова криза се оказа и краткосрочен и дългосрочен катализатор за повишения интерес към жълтия метал.

Графиката на златните спот-котировки в щ. долари за тройунция показва, че скъпоценната суровина е достигнала най-високите си стойности за последните 12 месеца непосредствено след колапса на SVB и “Сигнъчър” заради масивен ръст на “тактическите” позиции когато търговците търсят активи с висока степен на сигурност в кризисни времена. При предишни кризи това въздействие е било компенсирано от други инвеститори, принудени да продават злато, за да погасят задълженията си по други вложения. В случая обаче капиталовите потоци, изтекли от жълтия метал, показват, че втория вид позиции са били доста мършави при възникването на проблема, което намалява вероятността от по-нататъшни продажби. От друга страна, банковата криза принуждава търговците да преосмислят перспективата за лихвената посока в Съединените щати. Растящите лихви през последната година намалиха привлекателността на жълтия метал, вложенията в който не носят доходност, но инвеститорите стават все по-убедени, че лихвеното повишение на американските централни банкери от предишната седмица ще е последно. И, ако това е краят на лихвения възход, то златото има сериозен шанс за по-нататъшно поскъпване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст