Нова наредба прави черен живота на провинилите се шофьори

Българите зад волана трябва да са особено внимателни от днес (28 март), защото влизат в сила нови по-строги санкции за нарушения по пътищата. Те са  част от наредба, издадена от вътрешния министър Иван Демерджиев, която е обнародвана в Държавен вестник. Целта на тази промените е да се подобрят резултатите от проверките, които “Пътна полиция” извършва по пътищата.

Нарушенията със завишени санкции са неосигуряването на предимство на пешеходци и автомобили, използване на мобилен телефон от водачите, превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици.

Ако редовно превишавате разрешената скорост, рискувате бързо да останете без шофьорска книжка заради изчерпване на лимита от 39 контролни точки. Вече ще се отнемат 15, а не 12 точки при отказ за проверка с дрегер или тест за наркотици.

При повторно нарушение, свързано с употреба на алкохол, вече ще се отнемат 20, а не 15 точки. На употребилите алкохол, тестовете за които показват между 0,5 и 0,8 промила вече ще им бъдат отнемани 8 точки от талона, а за между 0,8 и 1,2 промила, освен глоба, ще бъдат отнемани 12 контролни точки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст