Полша ще получи най-много пари от ЕС за оръжие за Украйна

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, премиерът Матеуш Моравецки и министърът на отбраната Мариуш Блашчак посетиха завод за боеприпаси

Полша ще се превърне в най-големия получател на европейско финансиране за компенсиране на страните, които са изпратили военно оборудване в Украйна, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Той добави, че Полша ще получи 300 милиона евро от Европейския фонд за мир.

ЕС създаде фонда, за да финансира военни покупки, които да помогнат на Украйна да се защити от руската инвазия и да компенсира членовете на ЕС, които са предали част от оръжията си на Украйна.

“Скоро ще получим компенсация в размер на около 300 милиона евро и Полша ще бъде най-големият получател на средства от оръжейния фонд на ЕС”, написа Моравецки днес във “Фейсбук”.

“За да заменим оръжията, предадени на Украйна, ще можем да закупим най-съвременни оръжия, боеприпаси и да създадем нови производствени линии, както и да инвестираме в полската оръжейна промишленост!”, каза още той.

Миналия петък, след приключването на срещата на върха на ЕС, Моравецки обяви, че Полша ще получи компенсация от ЕС за оръжията, които е предала на Украйна. Тогава той заяви, че до Великден Полша ще получи 300 милиона евро, а през следващите месеци – още 500-600 милиона евро.

Полша е предоставила на Украйна значителен брой от своите танкове Т-72 от съветската епоха, както и самоходни гаубици “Краб”, щурмови автомати “Грот” и боеприпаси. Неотдавна Варшава взе решение да предаде на Киев четири от своите изтребители МиГ-29 от съветската епоха и така стана първата страна, предложила на Украйна военни самолети.

Представители на полските власти и на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха днес производството на артилерийски боеприпаси като част от нова програма на стойност 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) за снабдяване на Украйна във войната й срещу руските сили и за попълване на намаляващите запаси на Европа, предаде АП.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, полският премиер Матеуш Моравецки и министърът на отбраната Мариуш Блашчак посетиха завода за боеприпаси ДЕЗАМЕТ в Нова Демба, Югоизточна Полша.

Визитата им се осъществява само няколко дни, след като Брюксел обяви програма, финансирана от фонд на стойност 1 милиард евро (1,1 милиарда долара), за компенсиране на страни, предложили артилерийски боеприпаси на Украйна. Целта на програмата е да отпусне и средства в същия размер за увеличаване на производството на боеприпаси в 11 държави, които разполагат с капацитет за това.

Бретон каза, “че ЕС е решен” да направи възможно най-бързо всичко, което е необходимо, имайки предвид конфликта, който се очаква да се проточи. Освен това той призова други страни членки на ЕС да доставят боеприпаси на Украйна колкото се може по-скоро.

Моравецки заяви, че украинските военни сили имат най-спешна нужда от боеприпаси и че по-късно тази година се очаква Киев да получи доставки в размер на един милион патрона. Украйна използва 6000 артилерийски снаряда на ден, докато руските сили изразходват 50 000 патрона и снаряди от различен вид, добави той.

Високопоставените лица заявиха, че Европа спешно трябва да увеличи производството на боеприпаси и призоваха страните членки на ЕС да трансферират наличните си запаси на Украйна.

Посещението в Полша се осъществява на фона на продължаващия обстрел на отчасти окупираната източноукраинска Донецка област от руските сили, при който загинаха и пострадаха цивилни, отбелязва агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст