Русия предупреди Армения да не признава Международния наказателен съд

Армения е традиционен съюзник на Русия, но връзките им се обтегнаха след началото на руското нашествие в Украйна

Русия е предупредила Армения, че ще има “сериозни последствия”, ако Ереван приеме юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест срещу президента Владимир Путин, съобщи вчера Ройтерс, като се позовава на РИА “Новости”.

МНС издаде заповедта този месец, като обвини Путин в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно престъпление. Кремъл осъди решението, определяйки го като политическо и заяви, че то няма сила.

Армения е традиционен съюзник на Русия, но връзките им се обтегнаха след началото на руското нашествие в Украйна. Ереван се приближава към присъединяване към Римския статут, което би поставило страната под юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС).

РИА “Новости” цитира източник от руското външно министерство, който заявява, че Москва смята плановете на Армения за присъединяване към МНС за “неприемливи”. Русия е предупредила, че ако арменските власти продължат да следват този план, който трябва да бъде одобрен от арменския парламент и Конституционния съд, това ще доведе до “изключително негативни последствия”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст