Хамза Юсуф оглавява Шотландската национална партия

Шотландският министър на здравеопазването Хамза Юсуф беше обявен за новия лидер на Шотландската национална партия и следователно ще ръководи регионалното правителство. Това съобщи националният секретар на партията Лорна Фин, обобщавайки резултатите от двуседмично гласуване сред членовете на партията.

Както показаха окончателните преброявания, Юсаф спечели втория тур на гласуването, след като получи подкрепата на малко над 26 000 членове на партията (52.1% от участвалите в гласуването).

На второ място в предизборната кампания завърши шефът на местното финансово министерство Кейт Форбс (23 900 гласа или 47.9%). Третият кандидат, бившият министър на сигурността на общността Аш Ригън, не стигна до втория тур, като получи подкрепата на едва 5600 души.

Само членове на шотландския парламент от Шотландската национална партия можеха да се кандидатират на избори. Общо в гласуването са участвали 50 500 от 72 хиляди партийни членове.

Юсаф ще наследи Никола Стърджън, която ръководеше партията и регионалното правителство от 2014 година. Тя обяви намерението си да се оттегли като лидер на Шотландската национална партия на 15 февруари на фона на нарастващото недоволство сред шотландските избиратели от приоритетите на регионалното правителство, особено продължаващите проблеми в здравната и образователната система.

Шотландската национална партия има за основна цел отделянето на региона от Обединеното кралство, но последните проучвания на общественото мнение разкриват, че превесът е на страната на противниците на независимостта на региона. От партията обаче нямат намерение да променят позицията си по този ключов въпрос.

И така, Юсаф, говорейки след спечелването на изборите, каза, че „сегашното поколение“ на шотландците трябва да стане свидетел на независимостта на региона от Великобритания. „Бях решен преди и сега съм решен като 14-ият лидер на тази велика партия: ние ще постигнем независимост на Шотландия. Заедно като екип. Ние ще бъдем поколението, което носи независимост“, категоричен е той.

Процедурата за встъпване в длъжност

Формално Никола Стърджън ще подаде оставката си пред краля на Великобритания Чарлз III малко след обявяването на резултатите от избора на лидер на Шотландската национална партия. Изборът на Юсуф ще бъде официално потвърден като първи министър по време на парламентарно гласуване на 28 март.

Лидерите на шотландските консерватори и лейбъристи – Дъглас Рос и Анас Сарвар, също се очаква да предложат своите кандидатури на гласуване, но като се има предвид правителствената коалиция между Шотландската национална партия и Зелените, резултатът от вота изглежда предрешен.

На 29 март Юсуф ще положи клетва и официално ще встъпи в длъжност като първи министър на Шотландия.

Хумза Харун Юсуф е роден в град Глазгоу на 7 април 1985 година. Син на първо поколение имигранти. Баща му Музафар Юсаф е роден в Пакистан и емигрира в Глазгоу със семейството си през 60-те години на миналия век. Той работи като счетоводител. Майката на Юсаф – Шааиста Бхута, е родена в Кения в семейство от южноазиатски произход. По-късно емейството й емигрира в Шотландия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст