ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК: Членовете на СИК да не са зад гърба на гласуващия

Членовете на ЦИК спориха как да се разполагат параваните в избирателните секции

Членове на ЦИК спориха как да се разполагат параваните в избирателните секции и дали членовете на СИК трябва да имат видимост към гърба на гласуващия зад преградата.

Секретарят на Централната избирателна комисия Севинч Солакова цитира разпоредбите на Изборния кодекс, че параваните трябва да осигуряват тайната на вота и не е редно членовете на СИК да се намират зад гърба на гласуващия.

“Ще създаде предпоставки за нарушаване на тайната на гласуването. И затова не трябва да се допуска –  не може СИК да следи избирателя – в гръб, отстрани, зад рамо, през рамо и т.н.”, каза тя.

На обратното мнение – че членовете на СИК трябва да виждат действията на гласуващия, бе заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов.

“Според мен това създава предпоставки избирателят да може да извършва нерегламентирани действия като заснемане на вота или изваждане на нова бюлетина, което, според мен, законодателят не го е предвидил. Кабината за гласуване е с параван, с цел именно избирателят да се вижда от СИК, за да не се допускат такива нарушения”, обясни той.

При гласуването Комисията възприе становището на Солакова, а спорът бе по повод запитване до ЦИК от членове на СИК в община “Марица” как да разположат параваните за гласуване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст