ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вносът на въглища в Германия от Русия е сведен до нула

Германският енергиен концерн EnBW обяви, че делът на руските въглища в общия внос е сведен до нула. “Бързо диверсифицирахме нашите покупки на антрацитни въглища, някои от които закупувахме в Русия”, казва изпълнителният директор Андреас Шел в интервю, публикувано във вестник Handelsblatt. “Сега разширихме други източници на доставки и намалихме дела на руските въглища до нула.”

Той подчертава, че дъщерното дружество на EnBW – VNG AG, вече не внася руски природен газ. “Това беше напълно компенсирано от втечнен природен газ, така наречения LNG, от други страни”, отбелязва Андреас Шел, добавяйки, че ситуацията във VNG AG е стабилна.

Германия последователно прилага стъпки за намаляване на зависимостта си от руските енергоносители. От 10 август миналата година започна да действа ембаргото на Европейския съюз и Обединеното кралство върху вноса на въглища и някои други стоки от Русия. На 21 септември Европейската комисия публикува документ с ревизирани насоки. Той позволи доставката, финансирането и застраховането на руски въглища, за да се гарантира глобалната енергийна и продоволствена сигурност. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст