ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейците избират ниските цени, без да се срамуват

Промените в начина на живот от последните години създават голям потенциал за растеж на low cost бизнес моделите. Данните от годишно проучване на BNP Paribas Personal Finance “Обсерватория 2023” показват, че 43 на сто от хората в Европа по-често ще използват такива продукти и услуги. В основата на тази тенденция е притеснението от бъдещи финансови затруднения, което се споделя от половината от анкетираните. Заради спада на покупателната способност хората ще търсят повече информация за продуктите и ще избягват да плащат за екстри и характеристики на продуктите, от които не се нуждаят.

Именно предлагането на “базови” стоки и услуги е една от отличителните черти на low cost модела. Според три четвърти от хората той елиминира всичко, което не е важно и предлага само това, което е действително необходимо на хората. Европейците свързват този бизнес модел и с лесни за идентифициране и небрандирани продукти, при които не се плаща за марка, а само за стока.

Този бизнес модел ще става все по-популярен и с преодоляването на неудобството от пазаруването в дискаунтъри. Според данните от “Обсерватория 2023”, по-малко от една трета от хората намират използването на low cost услуги и продукти за “унизително”, докато останалите твърдят, че няма нищо срамно в това. Причината е, че този бизнес модел помага на хората да запазят нивото си на потребление на фона на очаквани затруднения – 82 на сто от участниците в проучването споделят, че пазаруват в дискаунт магазини, а две трети казват, че купуват low cost продукти.

Инфлацията е добър съюзник на ниските цени

Според данните от “Обсерватория 2023” low cost бизнесът е едно от решенията за намаляващата покупателна способност на хората. Проучването показва, че 67 на сто от хората в Европа вярват, че дискаунтърите и бюджетните брандове им помагат да подобрят покупателната си способност. Най-висок е този дял в Португалия и Великобритания – 77 на сто, а най-нисък в България – 54 процента.

Според 85 процента от европейците low cost моделът им позволява да купуват стоки, които не биха си позволили иначе, тъй като са твърде скъпи. Позицията, че този сектор е начин за повишаване на покупателната способност с по-ниските си цени се споделя от 83 на сто от хората.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст