ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иракските разправии качиха цените на черното злато

Суровият петрол поскъпна в резултат на продължаващите противоречия между федералното правителство на Ирак и кюрдската регионална управа и на стихващите тревоги от банкова криза. Петролът сорт “Брент” с доставка през май се търгуваше за 79 щ. долара за барел в 10.12 ч българско време на 29 март, а американският лек суров петрол WTI – за 73.70 долара за барел. Повишението на цените засега се очаква да е временно заради очертаващата се потенциална рецесия в Съединените щати и стабилните руски петролни доставки. Мнозинството анализатори на бранша обаче все още са убедени, че възстановяването на Китай ще набере скорост и ще качи петролните котировки по-късно през годинита когато търсенето се активизира. Междувременно, ОПЕК+ не показва признаци, че е склонен да компенсира иракския недостиг когато проведе официалното си съвещание през идната седмица.

Турбуленциите на поредния пазар са породени от решението на един от най-големите производители на суров петрол в Иракски Кюрдистан да свие продукцията в региона в резултат на проточилата се разпра между регионалното правителство и Багдад. Норвежката петролна и газова компания DNO, която развива дейност в Близкия изток и в Северно море и е регистрирана на фондовата борса в Осло, е започнала “управляемо извеждане от експлоатация на своите петролни полета” в Кюрдистан, обяви в официално изявление на 29 март ръководството й.

Турция затвори през миналата седмица петролопровода от Северен Ирак до турското пристанище Джейхан по разпореждане на Международната търговска камара (МТК). Правната битка оряза износа на грубо 400 хил. барела на ден суров петрол и допринесе за повишаването на петролните котировки през тази седмица. Това разтревожи Вашингтон и американската администрация поиска от Ирак и Турция да гарантират скорошното възстановяване на износа на черно злато.

От DNO изразяват съжаление, че всичко това се случва точно сега предвид продължаващите пробиви в доставките, които влияят върху цените на суровината и в условията на сериозни колебания на финансовите пазари.

Базираната в Париж Международна търговска камара подкрепи аргументите на Багдад – част от отколешните опити на иракската власт да озапти регионалната управа на Кюрдистан – че кюрдското черно злато не може да се превозва по море от Джейлан без одобрението на федералното правителство на Ирак.

DNO намалява добива в полетата, от които е помпала по 107 хил. барела петрол дневно през миналата година. В едното от тях – Пешкабир – производството е преустановено в нощните часове на 28 март. В другото – Тауке – пълното спиране на добива ще отнеме още един ден предвид по-глемия брой петролни кладенци, разпръснати на около 10 км, посочва норвежката компания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст