ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън открива форум във Вашингтон, обещава 690 млн. долара за програми за демокрация

Президентът на САЩ Джо Байдън открива втората Среща на върха за демокрация с обещанието, че неговата страна ще похарчи 690 милиона долара в подкрепа на програми за демокрация по света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Правителството на Байдън иска да използва двудневния форум във Вашингтон, за да насочи усилията към това “технологиите да работят за, а не против демокрацията”, каза висш американски служител, пожелал анонимност. По думите му американското правителство се е споразумяло с 10 държави за принципи, от които да се ръководят властите при използване на технологии за наблюдение.

Американският президент често говори, че САЩ и техните съюзници се намират във важен момент, при който демокрациите трябва да покажат, че могат да превъзхождат авторитарните режими. Срещите на върха, които той обеща като кандидат-президент през 2020 година, се превръщат във важна част от усилията на неговото правителство за изграждане на по-задълбочени съюзи и подтикване на клонящите към авторитаризъм държави към извършване най-малко на умерени реформи. За участие в сегашния форум са поканени около 120 лидери от целия свят.

Новото финансиране ще се съсредоточи върху програми, които подкрепят свободни и независими медии, водят борба с корупцията, укрепват правата на човека, насърчават технологии, подобряващи демокрацията, и подкрепят свободни и честни избори.

По-рано тази седмица Байдън подписа указ, ограничаващ използването на средства за търговски шпионаж от американското правителство, употребявани за следене на правозащитници, журналисти и дисиденти по света.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст