ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК: Целите за климатична неутралност трябва да останат в ПВУ на България

Официално искане от София за предоговаряне на плана не е получавано

Дори България да успее да предоговори своя национален план за възстановяване и развитие, в него трябва да останат целите, свързани с постигането на климатичната неутралност, съобщиха за БНР от Европейската комисия. Това означава, че страната ни трябва да отдели поне 37 на сто от разходите по плана, предвидени за климатичния преход, както и изпълнението на специфичните за страната ни препоръки. Те са за постепенно декарбонизиране на икономиката ни, която е сред тези, използващи най-много въглерод в ЕС.

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви вчера пред журналисти в Брюксел, че страната ни не се отказва от предоговаряне на своя план.  Той е разговарял по въпроса с представители на Комисията. Става дума най-вече за ангажимента, поет от кабинета на Кирил Петков за намаляване с 40 на сто на емисиите при производството на електроенергия.

„При всички положения трябва да докажете, че не можете да изпълните една или повече от определените цели. Комисията ще направи оценка за всяко нещо, за което е поискано предоговаряне“, са заявили източниците на националното радио. Те обаче са пояснили, че досега в Комисията не е получавано официално искане от България за предоговаряне на плана.

От постоянното представителство припомниха, че българското правителство е изпратило писмо до Европейската комисия още на 31-ви януари, в което я уведомява за намерението да предоговаря плана според решението на парламента на 12-ти януари. Тогава депутатите задължиха Министерския съвет да промени плана в областта на енергетиката. Вчера министърът на енергетиката Росен Христов припомни, че главното, което страната ни иска да се предоговори, е ангажимента за намаляването на емисиите от въглищните електроцентрали с 40 на сто

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст