ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предизборен дебат: ГЕРБ-СДС срещу ПП-ДБ

Дни преди изборите се проведе финален предизборен дебат между двете политически формации, борещи се за първото място на предсрочния парламентарен вот на 2 април. По трима депутати от двете коалиции се изправиха един срещу друг в студиото на “Би Ти Ви”.

Темите, които разискваха опонентите бяха следните:

  1. финанси, инфлация, бюджет и икономически мерки
  2. войната в Украйна и енергийната криза
  3. социални и здравни политики, заявки за коалиционно управление и съставяне на редовен кабинет, основни приоритети в програмите.

Участници в дебата от страна на ГЕРБ-СДС бяха Томислав Дончев (вицепремиер и министър по европейските фондове и икономическа политика в първото и второто правителство на Бойко Борисов), Делян Добрев (министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета “Борисов 1”) и Десислава Атанасова (министър на здравеопазването в кабинета “Борисов 2”). От новата коалиция ПП-ДБ участие взеха Лена Бориславова (началник на политическия кабинет на правителството на Кирил Петков), Георги Ганев (председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-ото НС) и Искрен Арабаджиев (председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 47-ото НС).

Мерки срещу инфлацията и високите цени

Лена Бориславова от ПП-ДБ коментира, че инфлацията е “тегоба за българските домакинства и българския бизнес” и добави, че коалицията предлага ясен план от пет стъпки, които на първо място гарантират влизането на България в Шенген и в еврозоната. След това по нейни думи приоритет за ПП-ДБ са: повишаване на доходите на българите поравно във всички региони, задействане на регулаторите, както и ясна програма за малките и средни ферми.

Георги Ганев допълни, че инфлацията у нас в момента е най-високата от края на миналия век.

От своя страна Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че инфлацията не е статистически показател. “Няма как да се движим напред, генерирайки непрестанен дълг”, добави още той.

Делян Добрев опонира на ПП-ДБ като им каза, че и 50 мерки да предложат, няма да могат да овладеят инфлацията, защото именно заради тях в последните две години тя се е повишила. Според него страната ни не само, че не се доближава до еврозоната, но и се отдалечава.

Георги Ганев отговори, че държавният дълг не расте по-бързо от националния доход.

Десислава Атанасова отвърна, че България е задлъжняла, заради грешна политика.

Искрен Арабаджиев контрира опонентите си като заяви, че именно след 12-годишното управление на ГЕРБ страната ни е на дъното по доходи в ЕС.

Томислав Дончев затвори темата като коментира, че мерки като таван на надценките и таван на цените в пазарната икономика няма как да сработят.

Енергийна криза и войната в Украйна

Според Лена Бориславова има как България да има нормална, независима енергетика, без външен доставчик да й казва какво да прави. “ГЕРБ са посветили цялото си време, с пълно нарушение на всички законодателства и правила и са построили газова връзка (б.р. “Турски поток”), която да обслужва интересите на Путин”, добави тя.

Делян Добрев й отвърна като попита: “Как е възможно да поискаш оферта за газ в петък и да я получиш на предния ден? Разбирате ли, за какви далавери става въпрос.”

Томислав Дончев коментира темата за войната в Украйна: “Политиката винаги има нюанси, но когато има агресор и жертва определението е еднозначно – трябва да бъдем на страната на жертвата.”

Лена Бориславова смята, че България трябва да изпълнява своите поети ангажименти по членството си в ЕС и НАТО, които доброволно е приела.

Социална политика, здравна политика и коалиционни намерения

Десислава Атанасова обвини ПП за това, че именно заради тях Националната детска болница, която все още не се строи, е трябвало да бъде в сърцето на София, за да е по-достъпна за родителите и деца, но е била “изнесена някъде в покрайнините”.

Искрен Арабаджиев коментира, че до края на тази година страната ни ще има медицински хеликоптер.

Лена Бориславова заяви, че когато станат първа политическа сила, ще предложат правителство на малцинството.

Томислав Дончев каза, че е възможен неполитически експертен кабинет, възможно е правителство на малцинството, възможен е и вариант коалиционно правителство. “България има нужда от експертиза, а ГЕРБ-СДС може да я покаже”, завърши той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст