ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън: Светът обърна тенденцията, демокрацията отново напредва

Президентът на САЩ е провел телефонен разговор с лидера на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг

Президентът на САЩ Джо Байдън представи оптимистична картина на здравето на демокрацията в глобален мащаб, предаде Асошиейтед прес.

Светът “обръща тенденцията”, след като демократичните институции отстъпваха в продължение на години, каза Байдън на втората организирана от него Световна среща на върха за демокрация.

АП отбелязва, че президентът на САЩ е поставил акцент върху положителните развития въпреки войната, започната от Русия срещу съседна Украйна, и напрежението с Китай заради военното и икономическото му влияние в Индо-тихоокеанския регион и отвъд него.

Байдън отчете по-конкретно напредъка през последната година на различни места по света – от усилията на Ангола да се сдобие с независима съдебна система през мерките в Хърватия за по-голяма прозрачност на правителството до борбата с корупцията в Доминиканската република. Президентът на САЩ спомена и усилията на своята администрация да прокара приемането на гаранции за защита на избирателите – инициатива, която обаче е блокирана в Конгреса.

“Днес ние може да кажем, с гордост, че демокрациите по света стават по-силни, а не по-слаби. Авторитарните режими по света стават по-слаби, а не по-силни. Това е пряк резултат от (действията на) всички нас”, каза Байдън.

Световните срещи на върха за демокрация са инициатива, която стопанинът на Белия дом предложи по време на предизборната кампания през 2020 г. Те се превърнаха във важна част от усилията на неговата администрация да изгради по-здрави съюзи и да застави държави с авторитарен уклон да предприемат поне някакви промени, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Байдън обяви, че Съединените щати ще дадат 690 милиона долара за програми за укрепване на демокрацията.

Първата по рода си среща бе проведена през декември 2021 г. Оттогава светът излезе от пандемията от новия коронавирус, а Русия нападна Украйна – най-големият военен конфликт в Европа от Втората световна война.

И докато Съединените щати приеха предишния форум самостоятелно, този път те споделиха домакинството на виртуалната среща с още четири страни – Замбия, Коста Рика, Нидерландия и Южна Корея. САЩ предприеха тази стъпка, след като Китай и Русия обвиниха Байдън след първата Среща на върха за демокрация, че предизвиква глобално разделение с начин на мислене от времето на Студената война, посочва АП.

“Демокрацията означава волята на народа, изразена от мнозинството, и означава също защита на гражданските права, на индивидуалните права. Тя е баланс между двете”, обобщи президентът на САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе вчера телефонен разговор с лидера на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, предаде Ройтерс.

Двамата лидери се споразумяха да “насърчават, развиват и задълбочават” връзките между САЩ и Виетнам, съобщиха виетнамски медии.

В рамките на телефонния разговор президентът Байдън още веднъж изрази подкрепата на САЩ за един силен, благоденстващ, устойчив и независим Виетнам, като изтъкна, че САЩ и Виетнам ще работят заедно за справяне с регионалните предизвикателства и в името на един свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион, се казва в изявление на Белия дом.

Понастоящем Съединените щати са най-големият износен пазар за Виетнам и тази години Ханой и Вашингтон отбелязват 10-ата годишнина на своето “всеобхватно сътрудничество”. В същото време Виетнам се опитва да не допусне отношенията със САЩ да доведат до дистанциране с Китай, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст