ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Донев: Страшното не са заплахите, а да не излъчиш достойни хора

„Не е страшно да се гласува – страшно е да пропуснем възможността да излъчим достойни хора, които да ни представляват.“  Така служебният премиер Гълъб Донев се опита да мотивира българските граждани в началото на редовното заседание на Министерския съвет, отбелязвайки, че няма значение какви опити за сплашване се упражняват спрямо тях – машини, видеонаблюдение, бомбени заплахи по имейл.

Той увери имащите право на глас, които предстои да изберат състава на 49 Народно събрание на България, че служебното правителство е положило огромни усилия, за да бъдат предстоящите избори свободни, честни и добре организирани. И то въпреки неяснотите и слабостите на набързо гласуваните промени в изборното законодателство.

Донев отчете, че гражданите са уморени от честите избори, провеждани през последните няколко години, но подчерта, че това не променя важния факт, че да гласуваш е израз на основно политическо право. Призна, че разбира хората, които се чувстват подведени и обезверени. И предположи, че те вероятно ще бъдат мотивирани от негативни емоции.

Но добре знаем, че когато преобладава ефектът от емоциите, обикновено се стига до дефект на избора. Затова има нужда разумът да вземе връх. По-добре е пет пъти да обмислим, преди да избираме, вместо пет пъти да избираме без резултат.

Мислете кой иска да ви представлява в 49 Народно събрание. Мислете на кого ще делегирате решенията, от които ще зависи как ще живеем в България. Впрочем тези, които не гласуват, те също избират. Когато не гласувате, вие отново участвате във формирането на крайния резултат. Не продавайте гласа си и не се отнасяйте с безразличие към явлението „купен вот“, предупреди Гълъб Донев.

По думите му това е предизвестена кражба, защото политиците, които купуват гласовете на гражданите днес, утре ще откраднат от правото им на по-добър живот. Гълъб Донев подчерта, че вотът за Народно събрание не е хазартна игра и че българските граждани нямат по-важно занимание идващата неделя – 2 април – от прякото участие в парламентарните избори.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст