ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отново заплахи за бомби в училища в цялата страна

Сигнали за бомбени заплахи в училища в страната отново са причина за спиране на учебната дейност там и през днешния ден. Заплахи са получени в учебни заведения в Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Добрич, Пловдив, Плевен, Ямбол и София. Ръководствата на училищата ще преценяват на място дали да прекратят занятията.

В Старозагорско заплахи за взривни устройства са получени в общо 15 училища. Сред тях са Второ Основно училище (ОУ) “П. Р. Славейков”, Пето ОУ “Митьо Станев”, Шесто ОУ “Св. Никола”, Девето ОУ “Веселин Ханчев”, ОУ “Кольо Ганчев”, ОУ “Самара” и други. От “Оперативен център” към Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в областния град са уточнили, че всички сигнали са отработени и учебните заведения са запечатани. Заместник-кметът Надежда Чакърова информира, че се провежда среща с представители на Регионалното управление на образованието и МВР, на която се обсъждат мерки във връзка с получените сигнали. Всички ученици и персонал в учебните заведения са евакуирани.

Имейли със заплашително съдържание са изпратени тази сутрин и до 30 плевенски училища, съобщи Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен. Вече трети ден продължават заплахите за поставени взривни устройства в учебни заведения на територията на община Плевен. 

Сигнал за бомба е получен и в столичното 22 СЕУ “Георги Стойков Раковски” по средата на третия учебен час. Учениците са евакуирани, а на място има екипи на полицията. В училище в столичния квартал “Враждебна” също има получено съобщение за бомба.

Пет училища в Бургас са затворени заради бомбени заплахи, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. От сутринта до момента заплашителни съобщения в електронните пощи са получили общо 14 училища. Девет от тях продължават учебния процес в нормален ритъм по преценка на ръководствата им. 

Подобна е ситуацията и в Добрич.  Еднакво по съдържание съобщение със заплаха е получено на електронните пощи на училища в Пловдив, уточниха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града. В част от учебните заведения е започнала евакуация по преценка на ръководствата. Предприемат се проверки от страна на полицията.

От Регионално управление по образованието (РУО) – Пловдив информират, че за момента четири училища са съобщили за получени заплашителни имейли.

Осем училища в община Велико Търново също са получили сигнали за бомбени заплахи. Със заповед на кмета на общината Даниел Панов днешният ден е обявен за неучебен, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. В град Велико Търново имейл със заплаха е получен в Основно училище “Бачо Киро“, там учебните занятия са прекратени за целия ден, децата са евакуирани. Директорите на основните училища в Дебелец, Килифарево, Самоводене, Церова Кория, Ресен, Водолей и Балван също са подали сигнал на телефон 112, че са получили заплашителни имейли. По информация на общината в тези училища учебният процес също е прекратен. В учебните заведения са изпратени полицейски екипи, които проверяват сградите. 

Десет ямболски училища също са станали обект на заплахи. За осем от тях заплахите са повторни след вчерашните. Полицейското присъствие в района на учебните заведения е засилено, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова. Зловредните имейли съдържат заплахи за живота и здравето на децата. Предстои директорите да вземат решение ще има ли нови 24 часа без занятия или учебният процес ще продължи, посочиха от полицията.

В същото време продължава разследването на ГДБОП, което цели да установи къде се намира изпращачът. Междувременно вчера президентът Румен Радев заяви, че серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки, без реални заплахи, допълни Радев. 

Както е известно със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев е създадена Междуведомствена работна група, която в срок до 31 март ще разработи и изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура, както и ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст