ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цената на природния газ ще падне под 100 лева през април и май

“Булгаргаз” предлага цената на природния газ за април да е около 98 лв./MWh или приблизително 5% по-ниска от първоначално внесеното от дружеството предложение на 13 март за 103,8 лв./MWh. Окончателното предложение на дружеството ще бъде внесено на 1 април.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева обяви по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, че към днешна дата цената на природния газ за месец май се очертава да е около 88 лв./MWh. По думите ѝ продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” посочи, че доставките на синьо гориво до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен.

Поевтиняването на синьото гориво обаче няма да доведе до спад в цената на парното. Дори е възможно да има леко повишение в ценната на топлинната енергия от 1 юли, когато започва новият регулаторен период за цените на топлофикационните дружества. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов. “Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишение на цената на топлинната енергия в зависимост от анализите, които ще направим при произнасянето на 1 юли”, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст