ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Viterra планира да спре износа на зърно от Русия

Една от водещите международни компании за търговия със зърно Viterra възнамерява да спре износа на руско зърно и да напусне руския пазар. Това съобщи Bloomberg.

Според агенцията, Viterra, която е представена в Руската федерация от дъщерното дружество Viterra Rus LLC, ще направи официално съобщение за прекратяването на дейността си на руския пазар в близко бъдеще. 

По-рано Cargill LLC, която е дъщерно дружество на американския доставчик на селскостопански продукти Cargill, изпрати известие до Министерството на земеделието за спиране на износа на руско зърно.

Според агенцията нидерландската Viterra и американската Cargill са сред шестте най-големи износители на зърно от Русия. Bloomberg посочва, че цената на фючърсите на пшеницата на Чикагската стокова борса се е повишила с 3.5 процента.

От Министерството на земеделието отбелязаха, че ведомството е готово да работи с всички чуждестранни компании, чиято дейност допринася за развитието както на вътрешния пазар на храни в Русия, така и на неговия експортен потенциал. “В същото време освободените пазарни ниши се заемат бързо от руски играчи”, посочват от министерството.

Viterra работи на руския пазар на зърно повече от 15 години. Според оценки на Bloomberg, нидерландската компания е изнесла около 2.1 милиона тона руско зърно от юли миналата година до февруари 2023-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст