ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БЛС: Касата да продължи договора с фармацевтите

Д-р Иван Маджаров

“Здравната каса да излезе със становище, че продължава договора с фармацевтите. За 20 лева се подписва пациентът за извършената услуга (преглед при лекар), за да я отчетем пред Касата. В аптеката никой с нищо не се подписва.” Това заяви пред NOVA председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Повод за думите му е спорът между фармацевтите и Касата. Действащият договор между двете страни изтича в края на месеца, а Съюзът на фармацевтите отказа да подпише новия договор заради несъгласие с две предложения за отпускането на лекарства. Първото е свързано със задължението аптеките да изпълняват изцяло рецептата или изобщо да не я изпълняват. Второто е изискването аптеките да подават информация за верификацията на лекарствата към НЗОК. Според Касата тези механизми са нужни за придържането на пациентите към лечението и за контрол, но фармацевтите не са съгласни.

Маджаров запита кой позволи договорът на фармацевтичния съюз да не се продължава автоматично. “Кой направи така, че закри всички общински аптеки – в болничните заведения запазиха общински и държавни аптеки?”, попита председателят на БСЛ. Той се обърна към фармацевтите: “Колеги, не ви ли е срам, че милиони хора се притесняват какво ще се случи с тях? Не може човек, завършил висше фармацевтично образование и който знае че терапията е точен период, точна дозировка, да говори така”, добави той.

Договорът изтича днес. “Днес имаме последна среща с преговорните екипи. От фармацевтичния съюз се надяваме на добро решение”, заяви управител на аптека във Велико Търново. “Идеята за обществени аптеки е нерационална. По-скоро е емоционално хрумване, което е далеч от практиката. Ние сме хората, които определяме”, каза аптекарят. “Не се месим в терапията на лекарите – какво и как да изпишат. Въпросът е пациентът да има право заради липса на даден медикамент на пазара, той да участва активно в покупката. Ако пациентът няма право на избор в процеса на терапия, ние ще го върнем към личния лекар или специалиста, ще има промяна на терапията. Сериозно трябва да се помислят тези неща – става въпрос за здравето и за благото на пациента. Надявам се на здрав разум”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст