ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Италия регулаторът ограничи работата на ChatGPT в страната

Италианското министерство за защита на личните данни в петък, 31 март, реши за момента да ограничи използването на чат-бота ChatGPT за лични данни на жителите на страната. Това съобщава Reuters, позовавайки се на италианския надзорен орган. 

В същото време регулаторът посочва, че американската компания, разработила технологията, не уточнява какво става с информацията за потребителите, която OpenAI събира. Освен това няма “правно основание за масово събиране и съхранение на лични данни с цел “обучение” на алгоритми”. 

По-нататък се подчертава, че чат-ботът, който “е програмиран за лица над 13 години”, не предвижда филтър за проверка на възрастта на своите потребители. 

Стартъпът OpenAI, който разработи чатбот с елементи на изкуствен интелект ChatGPT, обясни причината за изтичането на лични данни на потребителите в мрежата. За това съобщава Engadget, позовавайки се на изявление от OpenAI. Разработчиците твърдят, че изтичането е станало поради грешка в работата на изкуствения интелект. В резултат на това някои потребители можеха свободно да преглеждат личната информация на други потребители. 

“За няколко часа, преди да деактивираме ChatGPT на 20 март, някои потребители можеха да видят името и фамилията на друг активен потребител, имейл адрес, адрес за плащане, последните четири цифри от номера на банковата карта. Пълните номера на банковите карти никога не са били разкривани”, пише екипът на OpenAI. 

Авторите на проекта увериха, че оттогава проблемът е отстранен. В OpenAI посочиха, че течът е възникнал поради грешка в клиентската библиотека с отворен код Redis. Според изявлението на компанията-разработчик само около 1.2 процента от всички абонати на чат-бота са пострадали от изтичане на данни. Наскоро компанията OpenAI обяви стартирането на система от плъгини за услугата ChatGPT, която позволява разширяване на базата от знания на невронната мрежа, свързвайки я с услуги на трети страни. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст