Гласуваме с удостоверение, ако сме загубили личната карта

Гласуване избори

Необходимо е гражданите лично да подадат искане в СДВР или съответната областна дирекция, управление или участък 

В навечерието на изборите на 2 април от МВР успокоиха всички, които по една или друга причина са останали без лични документи. Дирекция “Български документи за самоличност” (БДС) към МВР обеща, че ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите. От вътрешното ведомство уверяват, че при невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден днес, 31 март, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

От МВР уточняват, че за да бъде издадено удостоверението, е необходимо гражданите лично да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на МВР, Районно управление или участък – за дните от 28 март до 01 април 2023 г. от 08:30 ч. до 17:00 ч. и на 02 април 2023 г. от 08:30 ч. до 19:00 ч. 

Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на гражданите, информират от МВР. 

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден – 2 април 2023 г.

Хората пред урните могат да гласуват с лична карта или личен (зелен) паспорт – за родените до 31 декември 1931 година. В чужбина българските граждани могат да гласуват с паспорт, лична карта или военна карта. В случай че срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст