ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За Великден ще бъде пуснато движението по северния обход на Бургас

Иван Шишков, Бургас

“Надяваме се за Великден да пуснем движението по северния обход на Бургас. Говорили сме с изпълнителя. Има напредък в строителството, но зависи и от атмосферните условия.” Това каза при инспекция на обекта служебният регионален министър Иван Шишков. “Правим всичко възможно, за да може да пуснем движението в пътните участъци, които бяха напреднали. Единият от тях е обходът на Бургас, който ще бъде пуснат след издаден акт 15. Там продължава изпълнението на довършителни работи като изграждане на осветление, проектът за което е одобрен преди около месец и половина. Изпълнителят има ангажимент да го завърши и да осигури връзка на осветлението с трафопост, който е извън обхвата на дейност на Агенция “Пътна инфраструктура”. Водят се разговори с всички институции и експлоатационното дружество”, добави той.

Акт 16 ще бъде издаден през лятото. Не се очаква да има ограничение за движението до приключване на довършителните дейности. Шишков изтъкна, че постигнатият напредък в изпълнението на обекта се дължи на съвместните усилия и оказаната помощ и от страна на общината.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че провеждането на държавната приемателна комисия предстои и разчита на указанията на държавните експерти, за да може пътят да бъде пуснат в експлоатация.

В отговор на въпрос регионалният министър информира, че все още се работи по схемата за увеличение на тарифите за плащане на тол такса от тежкотоварните превозни средства за преминаването им по републиканската пътна мрежа. “Отложеното повишение на размера им с 50% ще се случи, но само до определени километри. След което ще има определен процент отстъпка, за да може тези, които изминат най-много километри, а това на практика са българските превозвачи, които осигуряват придвижването на нашите стоки, да имат определена отстъпка, за да не се отрази на джоба на всички нас, гражданите”, обясни той. И допълни, че в момента се правят подробни изчисления. “За да може да поддържаме пътищата, трябва да имаме ресурс, така че според мен е съвсем справедливо да имаме увеличена тол такса”, посочи Шишков и напомни, че това е било заложено преди служебния кабинет.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Шушков, който също участва в днешната инспекция, съобщи, че след нея председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Венцислав Ангелов ще проведе среща с кмета на Несебър Николай Димитров. Те ще разгледат бъдещото изграждане на три кръгови кръстовища на територията на общината. Целта им е да облекчат влизането в града и в комплекс Слънчев бряг. “За в бъдеще ще предвидим да бъдат изградени още две ленти за трасето от първото влизане в Несебър до Кошарите, така че да стане четирилентово, както е между Поморие и Ахелой. Това ще облекчи изключително много движението в този участък”, отбеляза още заместник-министърът.

Министър Шишков, заедно със заместник-министъра на спорта Петър Георгиев и кмета на Бургас Димитър Николов, се запозна и с напредъка в довършването на спортна зала “Арена Бургас”. Регионалният министър отчете постигнатия голям напредък в довършителните дейности и посочи, че се е стигнало до етапа на процедура за въвеждането ѝ в експлоатация. Предстои проверка на изготвените документи от строителя и строителния надзор. Шишков изрази очакване да няма проблеми, така че в рамките на максимум 30 дни да може да бъде издаден акт 16. За целта експерти от ДНСК пристигнаха на място и започнаха работа на терен.

Шишков коментира, че вече е монтирана вентилацията, с която е имало проблеми. И допълни, че е по-важно съоръжението да работи добре, отколкото строителят да бъде притискан да го довърши.

Строителният министър припомни, че залата е предвидена за практикуване на различни спортове, поради което могат да бъдат поставяни различни настилки за различните състезания. Той обърна внимание, че това е първото построено от много време насам спортно съоръжение с възможност за провеждане на състезания по лека атлетика и изключително добра придобивка не само за Бургас, а и за цялата държава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст