ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Демерджиев за изборите: Няма реална опасност, хората да бъдат спокойни

МВР Иван Демерджиев

“Хората да бъдат спокойни. Нямаме оперативни данни за реална заплаха. Въпреки множеството постъпили сигнали, в нито един от тези случаи не сме намирали дори предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство”. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден на 2 април.

Припомняме, че през изминалите няколко дни серия от фалшиви бомбени сигнали, изпратени по имейл, заляха учебни заведения от цялата страна. Във връзка с това Демерджиев коментира, че ЦИК и МВР работят в тясно сътрудничество като поясни, че тази сутрин са били приети работни правила за действие с взривно устройство. Той добави, че от следващата седмица няма да се стига и до освобождаване на ученици при евентуални бомбени заплахи.

Демерджиев уточни, че хората ще бъдат извеждани от изборните помещения само при реална заплаха и добави, че извън сградите, където ще има секции, ще се правят проверки на багажи, които са с голям обем.

Вътрешният министър поясни още, че сградите, в които ще се гласува ще бъдат проверявани за всякакви предмети и ще бъдат запечатани всички помещения, които не участват в изборния процес. “Взели сме превантивни мерки. Още от съботния ден сградите и техният периметър ще са под постоянен контрол от служители на МВР“, обясни той.

От своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че Централната избирателна комисия, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще положи всички усилия изборният ден да протече спокойно и да няма прекъсване на гласуването.

По думите ѝ се създава излишно напрежение с постъпването на сигнали за бомби преди изборите.

Нейкова каза още, че членовете на СИК трябва да напомнят на гражданите, ако забравят своя багаж в изборното помещение, да си го приберат, за да не се създават предпоставки за излишно напрежение и тревога в изборния ден.

Мерките, които се предприемат, няма да затруднят гласуването, бяха категорични както от МВР, така и от Централната избирателна комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст