ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Екзакта”: 5 партии влизат в 49-ото Народно събрание, но кой ще е първи?

Снимка: “Екзакта Рисърч Груп”

Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията. Дистанцията между двете водещи коалиции е дял, значително по-малък от статистическата грешка при подобни изследвания. Това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой втори. Това става ясно от социологическо проучване на “Екзакта”, проведено в периода от 21 до 26 март 2023 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю. Изследването е реализирано със средства на “Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията.

Намерения за гласуване към 26 март

Седмица преди вота, 41 % от българите декларират категоричното си намерение да гласуват на парламентарните избори на 2 април. Тези хора оценяват вероятността да отидат до урните като 100%-ова. Известен ръст на активността може да дойде от деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но уточняващи в същото време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си, посочват от “Екзакта”. Те са 13% от пълнолетните българи и биха могли да внесат промени при подреждането на партиите с близки резултати.

Към 26 март най-висока мобилизация се регистрира сред електората на ДПС, отбелязват анализаторите.

В крайната фаза на кампанията “Продължаваме промяната – Демократична България” работят не само с ядрото от избирателите си, но търсят и подкрепа сред своя потенциален електорат. ГЕРБ-СДС по-скоро залагат на работа с твърдия си електорат, сочат анализаторите.

Под средната готовност за гласуване регистрираме сред жителите на столицата, но и сред населението на градовете-областни центрове.

Усилията на партиите и коалициите за повишаване на избирателната активност, както в столицата, така и в големите градове на страната до 2 април, се оказват много важни за крайния резултат от вота.

Електорални нагласи към 26 март

Пет политически формации със сигурност влизат в 49-тото Народно събрание. Дистанцията между двете водещи коалиции е дял, значително по-малък от статистическата грешка при подобни изследвания, отбелязват анализаторите и добавят, че това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой – втори. Ако има малка партия с шанс да се пребори за място в новия парламент, по данни на “Екзакта”, това е “Левицата!”.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията, посочват от “Екзакт”. За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26,2 на сто сред твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да гласуват, а за ПП-ДБ – 25,6 на сто. 13,7 процента биха гласували за ДПС, 12,8 на сто – за “Възраждане”, 7,4 на сто – за “БСП за България”.

Проучването показва, че 3,7 на сто от твърдо решилите да гласуват биха подкрепили “Левицата!”, 3,3 процента – “Български възход”, а “Има такъв народ” – 2,9 на сто.  Данните са преизчислени без отговора “Не подкрепям никого”. Според данните с “не подкрепям никого” ще гласуват 3,9 на сто.

Победител ще бъде онзи, който в оставащите дни до вота съумее да подобри позициите си сред жителите на столицата, както и да работи за по-висока активност в градовете-областни центрове, според анализаторите.

Стратегиите на изборните щабове на двете водещи коалиции в последните дни на кампанията и в деня на вота ще бъдат много важни за крайния резултат.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% – с хартиени бюлетини, заключват анализаторите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст