ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Избираме ниска цена за храни и облекла, но по-висок клас техника

храни

Възходът на low cost бизнес моделите водят до промяна на модела на потребление. В желанието си да запазят стандарта си на живот, хората пренареждат приоритетите на покупките си. Една от тенденциите, които се очертават от “Обсерватория 2023”, годишното проучване на BNP Paribas Personal Finance, е, че от дискаунтъри пазаруваме по-често стоки за ежедневна употреба като храни и облекла. Според данните, през изминалата година 41 на сто от европейците по-често са посещавали хранителни дискаунт вериги, а малко над една трета – магазини за low cost мода.

В същото време, едва около една пета от хората очакват нарастване на покупките на нискобюджетни домакински уреди, потребителска електроника, инструменти за дома и градината, спортни стоки и други продукти за дълготрайна употреба. Това показва, че в сектори като потребителската електроника хората са по-склонни да инвестират повече в по-висок клас техника с по-висока добавена стойност като по-дълга гаранция, възможност за ремонт след изтичане на гаранцията или замяна с по-нов модел.

Това е и път към две посоки за ръст на бизнеса. От една страна, на висококачествените стоки за дълготрайна употреба с висок индекс на издръжливост и поправимост, които често са и енергийноефективни и характеризират устойчивото потребление, и от друга страна – на базовите стоки за всекидневна употреба, в които потребителят търси предимно основни характеристики и където брандът и лоялността играят все по-малка роля за сметка на цената.

Интересен потенциал дава и пътят пред развитието на съпътстващи гами услуги, които могат да добавят стойност и функционалности към дадена стока, така че потребителят да може сам да “конфигурира” характеристиките и цената и продукта си по подобие на практиката при автомобилите.

Проучването “Обсерватория” разглежда потребителските нагласи в страните от ЕС от 1985 година и е важен индикатор за ключови участници в потребителския сектор и автомобилната индустрия. През 2023 година, темата му е “Ниски цени за всеки”. То е проведено в 15 държави като бяха интервюирани близо 14 200 европейци.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст