ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Матиас Варнинг напуска шефския пост в оператора на “Северен поток 2”

северен поток

Генералният директор на оператора на “Северен поток 2” Nord Stream 2 AG – Матиас Варниг, ще напусне поста ръководител на компанията в края на март, съобщиха от компанията.

“Матиас Варниг ще прекрати мандата си като главен изпълнителен директор на Nord Stream 2 AG и ще се пенсионира в края на март 2023 г.”, се казва в изявлението. По-нататъшната работа на Nord Stream 2 AG ще се ръководи от управителен комитет, ръководен от администратора на Transliq AG.

“Северен поток 2” признава и наистина оценява изключителното лидерство и безценния принос на Матиас Варниг по време на дългия и труден път на изграждане на голяма трансгранична енергийна инфраструктура и му желае успех във всичките му бъдещи начинания“, се казва в съобщението от компанията.

В края на декември 2022 г. беше съобщено, че производството по несъстоятелност на Nord Stream 2 AG е удължено с още шест месеца – до юли 2023 година. Както следва от изявлението, съдът в Цуг, Швейцария, по искане на компанията, издаде на Nord Stream 2 AG постоянен мораториум върху плащането на заеми вместо временния мораториум, който беше в сила преди това.

Вестник Stuttgarter Zeitung, цитирайки главния изпълнителен директор на компанията Матиас Варниг, съобщи през март миналата година, че Nord Stream 2 AG възнамерява да подаде молба за банкрут. Тогава самата компания не потвърди информацията за началото на процедура по несъстоятелност и заяви, че само е информирала швейцарските власти за принудителното прекратяване на договорите с персонала.

Относно тръбопровода

Строителството на “Северен поток 2” беше напълно завършено на 10 септември 2021 година. Първоначално се планираше да бъде завършен преди края на 2019 г., но поради санкциите на САЩ работата се забави. Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно, които се движат от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

На 22 февруари миналата година германският канцлер Олаф Шолц обяви, че германското правителство спира сертифицирането на проекта “Северен поток 2”. На следващия ден президентът на САЩ Джо Байдън нареди на администрацията си да наложи санкции на компанията – оператор на проекта Nord Stream 2 AG и представители на нейното ръководство във връзка със ситуацията около Украйна.

По-късно, на 27 септември 2022 г., Nord Stream AG съобщи за “безпрецедентни разрушения”, настъпили предишния ден “на три участъка от морските газопроводи “Северен поток” и “Северен поток 2”. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на морските тръбопроводи.

Разследването на причините за тези инциденти все още продължава, но едва ли някога ще се разберат причините за случилото се.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст