ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОАЕ отне лиценза на санкционираната руска банка МТС

Централната банка на Обединените арабски емирства е отнела на 31 март предоставения през миналата година лиценз на руската банка МТС. Тя беше санкционирана през февруари от Великобритания и Съединените щати.

Дейността на банковия клон в ОАЕ, който получи лиценз от Абу Даби, ще приключи в рамките на шест месеца под надзора на централните банкери на емирството. В официално съобщение Банка МТС посочва, че ще изпълни всичките си задължения към съществуващите клиенти и че гарантира сигурността на средствата им за този шестмесечен период.

„Решението (за отнемането на лиценза) идва след внимателното разглеждане на съществуващите опции във връзка с новия статус на МТС и след като са взети предвид всички свързани със санкциите рискове за банката“, декларират централните банкери на ОАЕ. Те отбелязват също, че по време на процеса на разформироване на клона, той няма да има право да открива нови сметки или да изпълнява трансакции извън поетите вече ангажименти, за които ще има право да използва разплащателните системи на централната банка.

ОАЕ, които са член на петролния алианс ОПЕК+, включващ и Русия, поддържат добри отношения с Москва въпреки западния натиск да помогнат за изолирането на страната заради нахлуването в Украйна. Емирствата не са се присъединили към глобалните санкции срещу Кремъл.

Голям брой руснаци са потърсили убежище в ОАЕ от началото на украинския военен конфликт. Официални представители на американската администрация са посещавали нееднократно емирството от Залива, за да дискутират с регулаторите, включително и с централните банкери, колко важно е да не се допуска заобикаляне на санкциите.

Банка МТС – финансово-технологичното поделение на най-големия руски мобилен оператор „Мобил ТелеСистеми“ – е част от по-широкия наказателен пакет срещу 200 дружества и индивиди, обявен през февруари в деня на първата годишнина от руското нахлуване в Украйна. Руският конгломерат „Система“ притежава 42.09% дял в МТС. През 2022-а руският милиардер Владимир Йевтушенков се отказа от официалния акционерен контрол върху „Система“ след като беше санкциониран от Лондон, прехвърляйки 10-процентно участие на сина си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст