Павлов: Или има некомпетентно управление, или нещо се прикрива

„С изключение на месец декември през всички останали месеци цената на газа в България е значително по-висока от референтната на газовия хъб Title Transfer Facility (TTF) в Нидерландия. С над 20% по-висока за март, през февруари с над 18%, а през януари 43% по-висока цена.“ 

Това коментира пред Euronews Пламен Павлов от Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и председател на Българската газова асоциация. 

Той обясни, че бизнесът просто е изчаквал и се е надявал, че ще има някакво реално движение на управляващите в този период, за да бъде конкурентоспособен на европейския пазар и да не затруднява българските потребители, но това не се е случило.

По неговите думи оправданията със скъпия газ в Чирен са несъстоятелни. Според него това не е вярно, защото има 480 млн. кубически метра в Чирен, но от него са изчерпани едва 54 милиона. Тоест и в момента хранилището в Чирен е пълно, а в системата са постъпили минимални количества от този закупен тогава скъп газ. А това означава, че причината е някъде другаде.

„Още един фактор – ние сме единствените, които получаваме газ от Азербайджан, който е обвързан с цената на нефтопродуктите. За миналата година цената на петрола се движеше около 89 долара за барел, което означава 36 евро за мегаватчас. Както и да го миксираме, нашата цена би следвало да бъде най-евтината в Европа, а тя е най-скъпата“, допълни експертът. 

Павлов допълни, че бизнесът отчита, че страната е в политическа нестабилност, но все пак има кабинет, който демонстрира, че се занимава с тези въпроси много активно, но това се изчерпва с едни командировки и прокламирани резултати, а бизнесът и потребителите страдат, че не се прави нищо. 

Той бе категоричен, че важният въпрос е дали Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) осъществява реален контрол. Според експерта има нещо много неясно и прикрито в работата на държавния регулатор. 

Павлов подчерта, че трябва на всяка цена в „Булгаргаз“ да бъде извършен одит за това как се формират цените. Той уточни, че независимо че няма парламент, а КЕВР трябва да се отчита само на парламента, тя все пак трябва да даде някаква информация по какъв начин се формират високите цени. 

„Или имаме некомпетентно управление, или имаме нещо, което се прикрива от обществото. При всяко положение трябва да се вземат мерки“, заяви Павлов. И открои нуждата от либерализация на пазара.

„В България газът се доставя от държавния монополист. Единственото спасение от това е да се либерализира пазарът – да имаме конкуренция, участие на частни търговци, които да натискат „Булгаргаз“, за да може той да предоставя цена, която е поносима. Когато имаме монопол – било то държавен или частен, той винаги е неприемлив за потребителите като цяло, “ обясни председателят на Българската газова асоциация.

Според експерта веднага след съставянето на новия парламент трябва да се преразгледа и премахне мораториумът за проучване и добив на природен газ на нашата територия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст