ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протест в Амстердам срещу преместването на “червените фенери”

протестиращи проститутки амстердам

Общината иска да затвори публичните домове в центъра на града заради престъпността и буйното поведение на туристите

Работнички в нидерландската секс индустрия се събраха в Амстердам, за да протестират срещу плана на кметството да премести публичните домове в квартала на червените фенери извън центъра на града, за да се бори с престъпността и неудобствата, съобщи Франс прес.

Няколко десетки активисти се събраха в прочутия квартал на червените фенери в холандската столица, известен с неоново осветените витрини, зад които секс работничките стоят, за да привличат клиенти. Носейки маски, за да запазят анонимността си, както и плакати с текстове като “Спасете квартала на червените фенери”, активистите тръгнаха към кметството на Амстердам, където се провеждаше дебат по темата с кмета Фемке Халсема.

Общината иска да затвори публичните домове в квартала на червените фенери и да премахне легалната проституция в района, който се намира в центъра на Амстердам, заради престъпността и буйното поведение на посетителите и туристите.

“Наистина не сме съгласни с решенията, които предлагат и налагат, те дори не преговарят с организациите на работещите в секс индустрията”, заяви Сабрина Санчес, работеща в индустрията.

Активистите протестираха и срещу решението на града да затваря публичните домове по-рано през уикендите.

Градските власти искат да създадат еротичен център със сто места за сексуални работници, места за работни почивки и други удобства. “Не искаме да бъдем изселвани, нито в еротичен център, нито където и да било другаде”, заяви служителка, пожелала анонимност.

“Направете нещо срещу дилърите на наркотици, направете нещо срещу неуважителното поведение”, добави тя, четейки петиция по време на лична среща с кмета. “Преместването ни надалеч не решава проблема, а само го премества”, подчерта тя.

Халсема заяви, че не ги обвинява, а проблемите са резултат от прекомерния туризъм, престъпността и други проблеми. “Но ситуацията в центъра на града става много проблематична и ние трябва да намерим решение”, добави тя.

Във вторник Амстердам обяви и началото на кампания, която да разубеди туристите да посещават града само за да се забавляват, да пият или да употребяват наркотици и да посещават известния квартал на червените фенери. Градът обяви и забрана за пушене на канабис по улиците на квартала на червените фенери.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст