ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев: Ще отнеме години да подготвим летателен състав за медицински хеликоптер

Румен Радев

“Ние трябва да имаме летателен апарат, подготвен да излети във всеки момент. Тази система е много сложна, подготовката на хората и изграждането й ще отнеме много време“. Това заяви държавният глава Румен Радев при откриването на Академия по планинска медицина в Университетската болница “Лозенец” в София.

Според него е положена силна основа, но трябва да има непрекъсната координация, за да бъде сглобена тази сложна система в едно.

Той припомни, че още от лятото ще имаме два хеликоптера на лизинг. “Започваме там, където е най-лесно. На летище Враждебна и Долна Митрополия. Факт е, че ще има площадки и в Ямбол, и в Сливен, и в Русе и навсякъде в страната. Според сезона хеликоптерите ще могат да домуват на различни места”, поясни държавният глава.

“Първият хеликоптер ще пристигне през декември т.г., вторият – през юни 2024 г. и така по два на година до 2026 г.“, уточни Румен Радев и допълни, че хеликоптерите не решават нищо, защото HEMS е сложна система. Страната ни трябва да има летателен състав, подготвен да експлоатира хеликоптерите в трудни условия. Тепърва започва подготовката на такъв състав, заяви президентът и добави, че подготовката отнема години.

Румен Радев коментира и зимния туризъм в страната. Той заяви, че това е най-силната година за зимен туризъм в България от всички, следени до сега.

Ръстът на туристите в зимните курорти, спрямо миналата година, е 24%, а спрямо 2019 – 2020 г. – 9%.България може да се утвърждава като добра и надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и зимния туризъм, ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората“, каза Радев. Именно заради това президентът приветства откриването на Академия по планинска медицина.

Планинската медицина е сложна и има много фактори, които влияят неблагоприятно на организма, посочи Радев. Заради това държавата трябва да осигури възможно най-доброто ниво за безопасност при развитието на зимния туризъм и зимни спортове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст