ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ: Русия предлага на Северна Корея храна срещу оръжие

кндр северна корея ракета

В момента Северна Корея е изправена пред дълбока икономическа криза и опустошителен недостиг на храна

Русия изпраща делегация в Северна Корея, за да предложи храна в замяна на оръжия, за да подкрепи войната си в Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от “Дейли Телеграф”.

Като част от предложената сделка Русия ще получи “над двадесет вида оръжия и боеприпаси от Пхенян”, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Той добави: “Разбираме също, че Русия се стреми да изпрати делегация в Северна Корея и че Русия предлага на Северна Корея храна в замяна на боеприпаси”.

По-рано САЩ обвиниха Северна Корея, че доставя оръжие на руската армия. Миналия ноември Белият дом заяви, че разполага с информация, сочеща, че Пхенян тайно изпраща значителен брой артилерийски снаряди на Русия чрез доставки до страни от Близкия изток и Африка.

По-късно САЩ казаха, че Северна Корея е доставяла оръжия на руската частна военна групировка “Вагнер”.

Пхенян отхвърли обвиненията. В момента обаче Северна Корея е изправена пред дълбока икономическа криза и опустошителен недостиг на храна, които според експертите са тласнали затворената страна до ръба на глада.

През януари базираната в САЩ програма 38 North, която наблюдава Северна Корея, предупреди в доклад, че “наличността на храна вероятно е паднала под нулевия минимум по отношение на човешките нужди”, заключвайки, че хранителната несигурност е най-лошата от глада на 90-те години.

Британският външен министър Джеймс Клевърли по-рано заяви: “Фактът, че президентът Путин се обръща за помощ към Северна Корея, е знак за отчаянието и изолацията на Русия”.

На 30 март Министерството на финансите на САЩ постави в черния списък словака Ашот Миртичев за организиране на сделки, които биха позволили на Северна Корея да доставя оръжия на Русия в края на 2022 г. и началото на 2023 г.

В замяна Пхенян е получил пари в брой, търговски самолети, стоки и суровини.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст