ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна отбелязва една година от освобождението на Буча

буча украйна руско-украинска война военни престъпления убити цивилни

Убитите при руските зверства са 1400, заяви Володимир Зеленски, който посети Буча заедно с лидерите на Молдова, Хърватия, Словакия и Словения

Украинците отбелязват днес първата годишнина от освобождението на град Буча от руска окупация, съобщи Ройтерс. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев никога няма да прости на отговорните за извършването на предполагаемите зверства там.

В края на март миналата година украинските сили си върнаха контрола над градовете Буча и Ирпин, разположени на северозапад от Киев, след като руските сили се отказаха от опита си да превземат столицата.

Международни следователи сега събират доказателства в тези градове и на други места, където според Киев руските войски са извършили мащабни зверства. Москва отрича обвиненията. След като Украйна си върна контрола над града, по целия свят бяха излъчени потресаващи кадри на трупове по улиците на града.

Руската окупация на Буча продължи 33 дни, в резултат на което загинаха над 1400 души, в това число 37 деца, съобщи Киев.

“Буча. 33 дни окупация. Над 1400 убити, 37 от тях – деца. Над 175 души са открити в масови гробове и килии за изтезания. 9000 руски военни престъпления. 365 дни, откакто тя отново е свободен украински град. Символ на зверствата на армията от страната окупатор. Никога няма да простим. Ще накажем всички виновни”, заяви президентът Володимир Зеленски.

Окупаторите вършеха в Буча нечовешки зверства – насилваха жени, убиваха мъжете им, напомня УНИАН. Регистрирани са като факти разстрели на мирни жители, мъчения, изнасилвания, мародерство. Освен това окупаторите връзваха деца и насилваха момичетата. Впоследствие започнаха да наричат зверствата на руските войници в града “бучанското клане”.

Въоръжените сили на Украйна освободиха Буча на 1 март 2022 г., 33 дни след превземането на града от Русия.

Володимир Зеленски посети днес Буча заедно с лидерите на четири страни от Централна и Източна Европа.

Визитата на украинския лидер в този град заедно с президентката на Молдова Мая Санду, премиера на Хърватия Андрей Пленкович, словашкия премиер Едуард Хегер и словенския премиер Роберт Голоб, е по повод годишнината от изтеглянето от града на руските сили.

Пред чуждестранните лидери в Буча Зеленски обеща: “Ние ще спечелим, това е сигурно. Руското Зло ще падне, точно тук в Украйна и няма да може повече да се изправи”.

“По улиците на Буча светът видя руското зло, злото в неговия най-чист вид”, добави Зеленски. Той подчерта, че това зло Кремъл се е опитал “да пренесе и по улиците на други градове в Украйна, в Европа и по света, които руските окупатори можеха да превземат”.

“Те можеха да го направят, ако ние не бяхме тук, ако не бяха украинците”, подчерта той. После заяви, че украинският народ е спрял най-голямата антихуманна сила на нашето време. “Вие възпряхте властта, която презира и се опитва да унищожи всичко, което дава смисъл на човешкото съществуване”.

На 31 март 2022 г. руската армия се изегли от Буча и от целия район северно от Киев, месец след като бе подела инвазията в тази страна по заповед на руския президент Владимир Путин. Два дни след изтеглянето светът научи за клането в Буча.

Журналисти на Франс прес откриха в Буча на 2 април опожарени отломки от коли, разрушени къщи и преди всичко разпръстнати на няколкостотин метра труповете на двайсетина мъже в цивилни дрехи, сред които и един с вързани зад гърба ръце.

Тези сцени потресоха целия свят, а Киев и западните страни отправиха отстри упрези заради екзекуциите на произволен принцип на цивилни и за военните престъпления. Кремъл отрече да е замесен и заговори за постановка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст