ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фандъкова: Строителството заема 13% от икономиката на страната

Федерацията на независимите строителни синдикати взе активно участие в организираната от Камара на строителите (КСБ) и вестник „Строител“ конференция на тема „Предизвикателства и възможности в сферата на строителството – ролята на иновациите, новите технологии и уменията“. Конференцията се проведе на 30 март.

На нея присъстваха министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков, кметът на София Йорданка Фандъкова, инж. Светослав Глосов, който е почетен председател на Камарата на строителите в България. Присъства и Мария Габриел, еврокомисар по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

Дискутирани бяха преспективите и възможностите за финансиране на строителния сектор през 2023 година и за програмния период 2021-2027 година. Също така бе коментирана наблолялата тема за бранша, свързана с подготовката на кадри и професионалната квалификация.

Инж. Илиян Терзиев, председател на КСБ, откри конференцията, като изрази радостта си, че за втори пореден път КСБ организира успешно събитие с еврокомисар Габриел, посветено основно на предизвикателставата и възможностите в сферата на строителството, и по-специално на ролята на иновациите, новите технологии и уменията. 

Той обърна внимание на глобалните промени и в световен, и в европейски мащаб, които дадоха своето отражение и в строителния бранш, като важна част от икономиката на страната ни.

Коментирано бе и че браншът трябва да се справя освен с последиците от пандемията, войната, инфлацията, но и с ръста на цените на материали. Повдигнат бе и проблемът с индексацията на цените за компаниите. Участници в конференцията уточниха, че има Приета методика по предложение на КСБ, но тя за момента остава само на хартия.

Председателят на КСБ инж. Терзиев засегна и темата, свързана със зелената трансформация, повишаването на енергийната ефективност, на цифровизацията и дигитализацията на сектора, които са необратими. 

Кметът на София поздрави организаторите и сподели, че столицата е един от най-бързо развиващите се градове. Тя е концентрирала над половината от икономиката на страната ни, а само строителството заема 13 процента. Фандъкова подчерта, че за да има качествени ремонти, трябва да се влагат средства в нови технологии. По думите й продължава инвестирането в градска среда, като това е възможно, защото общината е успяла да запази финансова дисциплина.

Мария Габриел сподели, че строителният сектор е най-важен за европейската икономика, като 24.9 млн.души са част от него. Тя представи огромните възможности за включване в проекти и програми на европейско ниво и новата иновационна програма, която предоставя възможности за стимулиране на дълбоки иновации в сектора. 

„Програмата е рамка, която да гарантира, че големите компании могат да работят със стартиращите и да мобилизира различни инвеститори. Амбицията е да има 100 регионални иновационни долини в Европейския съюз. За целта е нужно сътрудничество между силни и слаби области с цел инвестиция. Предвиденият бюджет е 10 мрлд. ввро,“ коментира еврокомисарят.

Форумът бе изключително конструктивен с ясни и точни параметри, обхващащ най-важните проблеми и предизвикателства, стоящи пред строителния сектор. 

По време на събитието бе обобщено, че само съвместната работа и готовността за сътрудничество съвместно с представителите в европейските институции, с министерствата, с местната власт, работодели и синдикати би била успешна, за да се запазят секторът и работещите в него.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст