ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финландия влиза в НАТО, след като Турция даде зелена светлина

Финландия знаме

Външното министерство на Финландия благодари на турския парламент за ратификацията на турски – “Teşekkürler!”

Турският парламент ратифицира късно снощи с единодушие присъединяването на Финландия към НАТО, което беше блокирано от май 2022 година.

Това се случи няколко дни след като унгарските депутати направиха същото в понеделник.

Финландската кандидатура, която вече е одобрена от всичките 30 държави членки на НАТО, беше ратифицирана с гласовете на 276-те депутати с право на глас, показаха резултатите от гласуването, предавано на живо по телевизията. Кандидатурата на Швеция, внесена едновременно с тази на Финландия, обаче все още остава блокирана от Анкара.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства ратифицирането от турския парламент на членството на страната в пакта, като каза, че това ще направи “семейството на НАТО по-силно и по-безопасно”.

“Приветствам гласуването” на турския парламент “за завършване на ратификацията на членството на Финландия. Това ще направи цялото семейство на НАТО по-силно и по-безопасно”, написа генералният секретар на пакта в Туитър.

Финландският президент Саули Нинистьо благодари на 30-те страни членки на НАТО за тяхната подкрепа за вече утвърденото присъединяване на страната му към пакта.

“Искам да благодаря на всички за доверието и подкрепата”, каза в изявление държавният глава на скандинавската страна и пожела “възможно най-скоро” приемане на Швеция, също кандидат за членство в НАТО, чиято кандидатура все още е блокирана от Турция.

“Финландия ще бъде силен и способен съюзник, ангажиран със сигурността на алианса”, обеща Нинистьо.

Хелзинки благодари и на турски език на Турция за одобряването, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

“Teşekkürler!” (“Тешеккюрлер”) – с тази турска дума финландското външно министерство изрази благодарността си на турските депутати на страницата си в Туитър.

“Благодарни сме на Великото национално събрание на Турция за решението да ратифицира протокола за присъединяването на Финландия”, се посочва още в поста, придружен и от изображение с надпис на английски: “Финландия оценява вашата подкрепа. БЛАГОДАРИМ”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст