ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френски банки атакуват данъчните органи в съда заради обиските

банки

Френските кредитори оспорват мнението на данъчните власти за някои стратегии за арбитраж на дивиденти след обиските на офисите им в Париж през седмицата. Френската банкова асоциация Federation Bancaire Francaise (FBF) е внесла иск във върховния административен съд на страната (Conceil d’ Etat) с искане данъчните органи да пояснят кои точно дивидентни арбитражи изискват плащането на налози, твърди запознато с процедурата лице. Кредиторите твърдят, че френските фискални власти не са предоставили ясни указания в предварителното данъчно постановление (писмена интерпретация на закона), публикувано през миналия месец.

Следователи от Париж претърсиха на 28 март офисите на пет банки във френската столица – “БНП Париба”, поделението на кредитора Exane, “Сосиете женерал”, “Натиксис” и “Ейч Ес Би Си холдингс” – като част от разследването за данъчни измами и пране на пари, свързани с арбитражните стратегии за дивиденти, познати като Cum-Cum. Прокурори от Германия, където скандалът за неплатените налози за получени дивиденти се точи от години, също са участвали в обиските. Освен криминалните обвинения, банките, проверявани от френската прокуратура, ще бъдат глобени с общо над 1 млрд. евро, включително дължимите данъци и начислени лихви за минали периоди.

Cum-Cum е арбитражна стратегия за дивиденти, при която акционери прехвърлят книжата си за кратък период на задгранични инвеститори, за да не платят данък-дивидент. Инвеститорите държат акциите през периода на плащанията и или не внасят налози или претендират платените суми да им бъдат върнати. След това те продават акциите обратно на оригиналния собственик и си поделят спестените пари.

Подобна схема, известна като Cum-Ex, пък е действала в продължение на години в Германия, благодарение на вратички в данъчното законодателство на страната. При нея продавачи на късо и реални собственици на акции едновременно претендират за данъчни кредити за дивиденти, изплатени само веднъж. Според търговец, свидетелствал пред съдебното жури в Германия през 2019-а по процеса за Cum-Ex, тази схема е пет до шест пъти по-печеливша от Cum-Cum. Но пък Cum-Cum е много по-широко разпространена, особено в междубанковата търговия, заради по-ниския правен риск.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст