ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Четирите МиГ-29 от Полша за Украйна не са от запасите на ГДР

полски изтребител миг-29 миг 29 полша

Това означава, че Варшава не е нужно да пита Берлин за разрешение на трансфера им

Четирите изтребителя съветско производство МиГ-29, които Полша обеща на Украйна, не са от запасите на бившата Германска демократична република, заяви ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Шевера, цитиран от ДПА.

Шевера каза, че самолетите, които Варшава е обещала на Киев преди две седмици, не идват от Германия, следователно не е необходимо Берлин да одобри трансфера им.

“Това не са германски самолети. По оперативни причини не желая да давам повече подробности”, заяви още той.

През 2002 г. Германия продаде на Полша 23 самолета МиГ-29. Полските военновъздушни сили в момента разполагат с около дузина изтребители от този тип, допълни Шевера.

“Имаме около дузина от тях и за момента те остават в експлоатация от полските военновъздушни сили.

В средата на март полският президент Анджей Дуда каза, че Варшава ще даде четири самолета МиГ-29 на Киев, с които ще помогне на Украйна да се защити от руската агресия. Повечето от тях в момента се подготвят за трансфер към Украйна.

Заради клаузите за крайна употреба в споразуменията за износ на оръжие германското правителство трябваше да одобри трансфера на самолетите на Украйна, принадлежали някога на Германската демократична република.

Полша, която бе под господството на Съветския съюз по време на Студената война, е един от най-изявените застъпници на доставките на оръжия на Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст