ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Virgin Orbit спира дейността си поради проблеми с финансирането

Върджин галактик Юнити-22 Ричард Брансън

VirginOrbit, основана от британския милиардер Ричард Брансън, и част от Virgin Group, която предоставя услуги за изстрелване на малки спътници, ще спре да работи “в обозримо бъдеще” поради липса на финансиране. Това съобщи CNBC, позовавайки се на изпълнителния директор Дан Харт след среща в компанията.

“За съжаление, не успяхме да осигурим финансиране, за да осигурим ясен път за тази компания”, посочва Харт. Според него е решено да бъдат уволнени около 90 процента от персонала на всички подразделения на компанията, с изключение на 100 служители. Virgin Orbit “ще осигури обезщетение на всеки съкратен служител”, включително плащане в брой и помощ при намиране на нова работа, е коментирал Дан Харт.

Според телевизионния канал преговорите с двама инвеститори са се провалили през уикенда. Дан Харт е казал на персонала в понеделник, че диалогът с други потенциални инвеститори е “много динамичен”.

На 16 март Британската радио- и телевизионна корпорация BBC съобщи, че Virgin Orbit “временно спира дейността си”.

Първото по рода си изстрелване на космически спътници от Обединеното кралство на Virgin Orbit завърши с неуспех през януари, когато двигателят на втората степен на ракетата LauncherOne се повреди. Двигателят на първата степен се задейства четири секунди след нулиране и работи предписаните три минути, преди първата степен да се отдели. Впоследствие трябваше да се отдели втората степен на ракетата, която извежда товара в ниска околоземна орбита (около 550 км), но това не се случи. Virgin Orbit обеща да направи нов опит да изстреля сателити от Обединеното кралство до края на тази година.

Virgin Orbit е създадена през 2017 г. след отделяне на проекта на Virgin Galactic за космически туризъм на Ричард Брансън за разработване и пускане на пазара на ракетата LauncherOne, която преди това е била проект на Virgin Galactic. LauncherOne е изстрелвана от въздуха двустепенна ракета носител, способна да достави 300 кг полезен товар на ниска околоземна орбита.На 30 декември 2021 г. Virgin Orbit претърпя сливане на SPAC с NextGen Acquisition Corp и стана публично търгувана компания на фондовата борса NASDAQ

. При сливането на SPAC Virgin Orbit беше оценен на 3=7 милиарда долара собствен капитал. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст