ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНБ увеличи основния лихвен процент до 2.17%

БНБ сграда

От днес основният лихвен процент (проста годишна лихва) у нас се увеличава до 2.47%, определи Българската народна банка. През март ОЛП беше 2.17 на сто.

От октомври миналата година БНБ започна да вдига основния лихвен процент, което отразяваше и тенденцията за нарастване, която прилагаха големите централни банки. И тогава ОЛП стана 0.49 на сто, което се случваше за първи път от януари 2016 година, когато ОЛП беше 0.01 процента. 

Тази стъпка на БНБ идва, след като в последните месеци повечето от водещи централни банки по света започнаха да увеличават своите основни лихви в опит да повлияят на инфлацията. 

Размерът на основния лихвен процент се изчислява като средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс (LEONIA Plus) за работните дни на предходния календарен месец.

У нас повишаването на ОЛП няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите, които се определят предимно от лихвените нива, установени от Европейската централна банка.

Но, неговото увеличаване ще повлияе върху определянето на законната лихва върху просрочени задължения, която се формира като сбор от ОЛП плюс 10 процента. По този начин, от 1 април лихвата за забава се увеличава на 12.47 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст