ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ден за размисъл е

гласуване

Днес, 1 април – денят преди предсрочните парламентарни избори, е ден за размисъл. Забранени са предизборните послания и политическата агитация както днес, така и в самия ден на вота. Забранено е и оповестяването на социологически проучвания за електоралните нагласи. От ЦИК призовават медиите да не нарушават закона и забраните за агитация и разпространяване на социологически данни в днешния ден. Социалните мрежи обаче не попадат в обхвата на тези забрани.

Хиляди членове на секционни комисии с страната и в чужбина днес са ангажирани с подготовката на вота. Те получават всички книжа и материали, включително машините за гласуване в секциите, в които ще има машини, както и устройствата за видеонаблюдение, където ще има видеонаблюдение, подреждат изборното помещение така, както е записано в митологическите указания. След това се запечатва изборното помещение – стаята, в която ще бъде секционната избирателна комисия, и тя се предава под охраната на МВР, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНР.

За секциите с видеонаблюдение днес ще се извърши кратък тест на устройствата, които трябва да се свържат с платформата за излъчване. Ако има някаква причина, поради която тези устройства не работят, в съботния ден ще бъдат заменени. В изборния ден има проблем с някое от устройствата, то няма да бъде заменяно.

Замяна на машини за гласуване не е разрешена. Устройствата се инсталират от техници на “Сиела норма” и също се тестват в деня за размисъл. Допустима е само замяна на захранващи кабели. Транспортните схеми за доставяне на устройствата са съгласувани предварително с районните комисии, за да пристигнат те навреме до секциите.

Гласуването в чужбина ще започне още тази вечер – в 21 часа българско време . Първи ще отворят двете секции в Нова Зеландия – в Крайстчърч и Окланд, а след тях и шестте секции в Австралия.
Изборният ден зад граница също ще започва в 7 сутринта, местно време.

В Турция са разкрити най-много задгранични изборни секции – 162.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст