ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленски е разговарял по телефона с Макрон

Зеленски, Макрон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял по телефона с френския президент Еманюел Макрон, предадоха световните агенции. Двамата са обсъдили ситуацията на бойното поле в Украйна и сътрудничеството в областта на отбраната.

Телефонният разговор се е състоял броени дни преди Макрон да отпътува за Китай, където темата за Украйна се очаква да бъде засегната по време на разговорите му с китайските лидери. Украинският държавен глава каза, че с френския му колега са обсъдили по-нататъшните стъпки за реализиране на украинското предложение за мир.

Телефонният разговор между двамата лидери последва деня, в който бе отбелязана първата годишнина от изтеглянето на руските сили от украинския град Буча. В петък Макрон обвини Москва, че е допуснала и дори насърчила военните престъпления на руската армия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. “Руската агресия доведе до системна организация на военните престъпления срещу Украйна и срещу населението ѝ. И вместо да накажат тези престъпления, противоречащи на всички закони на войната, руските лидери ги допуснаха и дори ги насърчиха, незачитайки международното право и с ясната цел да подчинят украинската нация със сила”, посочи Макрон във видеобръщение, излъчено по време на среща на върха, състояла с в Киев и посветена на темата за престъпленията в Буча.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст