ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЕВР утвърди по-ниската цена на природния газ за април

Газ - цени - енергийна криза

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец април в размер на 98,16 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Поевтиняването е с 8% спрямо март. От комисията посочват, че основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

На 29 март изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева обяви по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, че цената на природния газ за месец май се очертава да е около 88 лв./MWh. По думите ѝ продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

Изпълнителният директор на газовия доставчик посочи, че доставките на синьо гориво до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен.

Поевтиняването на синьото гориво обаче няма да доведе до спад в цената на парното. Дори е възможно да има леко повишение в ценната на топлинната енергия от 1 юли, когато започва новият регулаторен период за цените на топлофикационните дружества. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов. “Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишение на цената на топлинната енергия в зависимост от анализите, които ще направим при произнасянето на 1 юли”, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст