Поне 8 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им

Избори 2022 машина за гласуване

Нормално протича подготовката за провеждането на насрочените за утре парламентарни избори, коментираха от Централната избирателна комисия за БНР. Предприети са и всички действия да се осигури сигурността на помещенията за гласуване.

В днешния ден за размисъл в ЦИК постъпват само сигнали за нарушения, свързани с политическа агитация, но сигналите са за социалните мрежи. “Фейсбук, Туитър и така нататък, поради което ЦИК ги остави за сведение, тъй като съгласно Изборния кодекс – параграф 1, точка 15, социалните мрежи не са медийна услуга и ЦИК не регулира публикациите в тези мрежи”, уточни говорителят Росица Матева.

В осем секции към 18:00 часа машините за гласуване не са проработили при инсталирането. “Седем от тях при включването не се работили, а за една машина не са се намерили смарткартите в куфара, в който е машината, така че това е причината в тези 8 секции до момента утре да се гласува само с хартиени бюлетини”, съобщи Матева. Четири от неработещите машини са в секции от столичните райони и по една в РИК-овете в Търговище, Смолян, Бургас и Пазарджик.

Говорителят на ЦИК напомни, че “Информационно обслужване” има ангажимента да заменя неработещи устройства за видеозаснемане в днешния ден, утре това ще е невъзможно.

Междувременно стана ясно, че няма установени нарушения при допълнителната проверка на машини, която бе направена във склада за съхранение. Държавни експерти проверяваха инсталирания софтуер и хеш кодовете на определен брой устройства.

В общините Ружинци и Чипровци е възстановено електрозахранването и секционните комисии там са оборудвали нормално изборните помещения. По-рано днес авария спря електроподаването там.

Няма проблеми и при секциите зад граница, където подготовката за вота също протича спокойно.

Матева е категорична, че сигурността на утрешния вот е осигурена. Хората трябва да са спокойни, когато отидат да упражнят правото си на вот. “От областните дирекции на МВР са предоставени телефони. Ние също имаме при нас телефоните, на които трябва да се звъни, тях ще ги изпратим на районните избирателни комисии. Нека всички да бъдат спокойни – Министерството на вътрешните работи е предприело мерки, така че да не се допусне възможност изобщо да се поставят някакви такива устройства, за да могат спокойно всички избиратели да гласуват”, увери тя.

Още тази вечер започва и гласуването зад граница – първи отварят секциите в Нова Зеландия, а малко след тях и тези в Австралия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст