Природният газ през април ще е с 8% по-евтин спрямо март

Природен газ

98,16 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за за април, на която “Булгаргаз” ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена е с 8% по-ниска от утвърдената цена за март тази година. Първоначално внесеното от дружеството предложение на 13 март бе за 103,8 лв./MWh.

Окончателната цена на синьото гориво ще бъде определена от Комисията за енергийно и водно регулиране следобед.

На 29 март изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева обяви по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, че цената на природния газ за месец май се очертава да е около 88 лв./MWh. По думите ѝ продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

Изпълнителният директор на газовия доставчик посочи, че доставките на синьо гориво до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен.

Поевтиняването на синьото гориво обаче няма да доведе до спад в цената на парното. Дори е възможно да има леко повишение в ценната на топлинната енергия от 1 юли, когато започва новият регулаторен период за цените на топлофикационните дружества. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов. “Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишение на цената на топлинната енергия в зависимост от анализите, които ще направим при произнасянето на 1 юли”, каза той.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст