ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Готов е стикерът за трайно ниските цени на храните в магазините

стикер, цени

Готов е стикерът, който ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти в магазините, пожелали да се включат в информационната система foodprice.bg. Електронната платформа предоставя информация – от стойността на суровината, през тази на внос и на едро, до крайната цена, която заплащат хората в магазина.

Две търговски вериги до момента са подали информация към сайта и са получили стикера в три варианта – кръгъл, правоъгълен и квадратен, съобщи пред bTV служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той обясни, че стикерът се поставя по желание от търговците за улеснение на потребителите.

“Към момента смятам, че успяваме да укротим цените. Не сме очаквали резултатите да дойдат веднага. В опита си за овладяване на цените правителството действа систематично – със серия от инструменти и мерки”, каза министърът. Стоянов подчерта, че “от една страна от правителството имат за цел да информират хората за цените чрез сайта, от друга – са подготвили и съответните законови промени, а от трета – са затегнали контрола”. Според него вече се наблюдава рязък спад в производствените цени, така че през април трябва да се усети и спад в цените на продуктите в магазините.

“Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден, но очакват тази бройка да се повиши, тъй като от вчера две от веригите магазини започнаха да подават своите цени. Очакваме другата седмица да се включат и останалите“, поясни икономическият министър.

Той посочи, че ако се погледне цената на млякото на едро и тези в магазините, изводът е само един – трябва да се затегне контролът върху търговците. “Явно някой по веригата се опитва да генерира по-сериозни печалби, въпреки спада в суровината при производителите”, отчете Стоянов.

“Таван на цените в момента има единствено в Унгария и в Северна Македония. Навсякъде, където се въведе такъв таван, това води до рязко покачване след отпадане на ограничението. Ето защо ние работим върху Закон за тавана на надценките. Това, което ние предлагаме, е да се регулират по един-два артикула от всяка продуктова група, за да е минимална намесата на държавата“, уточни ресорният министър. Тези два-три артикула от продуктова група ще се избират сред най-изгодните в момента на пазара, като производителят трябва да гарантира и съответните количества. “Тук не става дума за заместващ продукт. Ако ще е кашкавал, да е кашкавал по БДС. За това говорим. Но ще се търсят най-евтините продукти в този сегмент”, изтъкна той. Този закон ще важи за определен период и само за големите търговски вериги.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст