ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българите в Нова Зеландия и Австралия вече гласуваха

Започна изборният ден в чужбина. Точно в 22:00 ч. българско време тази вечер (7:00 ч. местно време) избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Народно събрание. Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 3 април.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 61 държави в 737 секции.  Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Най-много секции ще има в Турция – 162, във Великобритания – 118 секции, в Германия – 74, в Испания – 64, в САЩ – 56. В 245 секции зад граница ще има поставени машини за гласуване, като най-много от тях ще са в Турция – 97. В Германия и Великобритания машините ще са съответно 36 и 35.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния  линк:  https://www.mfa.bg/bg/ns2023-adresi .

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст